Házi feladat – Globalizáció

Tudom, a cím „kicsit” blikkfangos feltűnő, már-már szenzációhajhász, de ugyanúgy, mint a benne elrejtett szó jelentése, egyfajta nagyzási hóbortot tükröz. Na, nem az enyémet, hanem azokét, akik ilyesfajta szemlélettel akarják megváltani a világot. De még mielőtt valaki azt gondolná, hogy én is valamiféle világuralomra törekednék, netán másokat buzdítanék erre, az nagyon téved.

Egy „kedves” ismerősöm szabadságra ment. (Na, jó, itt bajban voltam, hogy a kedvest, vagy az ismerőst tegyem idézőjelbe. Szerintem érthető, hogy így döntöttem!) Tudni kell róla, hogy ismeri a kommunikációval összefüggésbe hozható szenvedélyeimet, és időnkét kihívások elé állít. Egyfajta búcsúként csak annyit mondott, fogalmazzam meg egy szóval, – természetesen magyarul – mit jelent a globalizáció.

Központosítás, esetleg egységesítés vagy (központi) rendszerbe foglalás, (szövegkörnyezettől függően), gondoltam magamban – csak úgy mosogatás közben. Természetesen nem mondtam semmit. Egyrészt nem kívántam, hogy rosszul teljen a pihenőideje, másrészt nem akartam a gondolatvilágát terhelni azzal, hogy újabb feladatot kelljen „kitalálnia”. Bár az is elég megmosolyogtató, hogy a hasát süttetve valami egzotikus tájon, éppen azon jár a feje, hogy én mit gondolok arról, ami a (vas)függönyön túl történik. (Hogy már nincs vasfüggöny? Na, ne legyünk ennyire vaskalaposak – de ez most nem tartozik ide.) Szóval, – gondoltam magamban, hátha valami csalafintaság van a dologban. Nézzük meg tehát a „szakirodalmat”, hiszen a „gugli” a barátunk… Íme néhány szösszenet:

- Globalizáció fogalma, jelentése – Globalizáció.

- A globalizáció kulcsa az integráció, valós és virtuális hálózatokkal.

Na, akkor most „én vagyok hülye, vagy a tükör görbe?” – ala Geszti Péter. Nos, magam, aki a lelkes tagja vagyok az ISzHEM-nek (Idegen Szavak Használata Ellenes Mozgalom) igencsak megvakartam a fejemet. Jó, egy kicsit ferdítettem a dolgon (ami itt rövidítést jelent), de ha a folytatást is ideírnám, legalább olyan hosszú lenne, mint „Az elme gyilkosai” trilógia. Ott meg ugye három zakkant ül egy asztal körül, és a világon semmit nem csinálnak, csak néha belevakkantanak egy telefonba, és ezzel központosítják, mondhatni globalizálják a világot. Hurrá, micsoda világos jövőkép! Egy lépcsőzetesen felépített, emberekből álló piramis, ahol az alattvalóikkal mindenki egyre piszkosabb játékokat űz. Szintenként lefelé persze ezt egyre kevesebben élvezik.

Tehát a globalizáció egy téveszme, amiben az a „szépség”, hogy minél tovább húzzák, és minél jobban összekuszálják a szálakat a „felettesek”, annál tovább maradhatnak hatalmon. Nem ismerős ez az összefüggés-sorozat? Csitt, ez nem egy politikai blog! – bár most közelegnek a választások, és a NEMZETI színű szalagokkal átkötött dobozokhoz a földi halandóknak (is) oda lehet ballagni. Szerintem az ismerősöm se keresi már a választ. Persze, hogy nem, hiszen tudja. A szó jelentése tehát egyfajta káosz. Jaj, gyorsan ezt is áthúzom, még mielőtt a saját szabadságomat is ilyesfajta oknyomozásba kellene fojtani. Így alakul át a központosítás vagy rendszeresítés egyfajta rendszertelenséggé.

Írtam valami újdonságot? Á! Keress meg bármit a neten – aztán találd meg az ellenkezőjét is! Nem lesz nehéz dolgod, sőt… lehet kevesebb időt vesz igénybe, mintha mindezt visszaolvasod. Jah! Az „ISzHEM”-et ne keresd, mert nemlétezik – legalábbis papíron…