Kellemes karácsonyt - életmentő cigarettával

Az előző – közlekedéssel kapcsolatos – írásomban, még ha némi belemagyarázással is, a kerékpárosnak volt igaza. A mostani szituációt is túlélte a kétkerekű gazdája, de hogy ez kinek vagy minek köszönhető, nehéz lenne eldönteni földi viszonyok között. Persze senki se ezen meditáljon a karácsonyfa alatt. Nekem mindenesetre van annyi időm, hogy közzé tegyem a történetet, amíg megfő a halászlé.

Mindig jól esik elszívni egy cigit. Pia mellé egy jó társaságban, üzleti ebédet követően, vagy egyszerűen csak egy jó dugás után. De ez csak néhány indok azoktól, akik esküsznek a szükségszerűségére. Az viszont tény, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatását még senkinek sem sikerült bizonyítani. Legfeljebb nem hat mindenkire egyformán károsan. Van, aki még 95 éves korában is vígan pöfékel, de olyan is, aki 45 éves korában meghalt tüdőrákban, pedig még olyan emberrel is ritkán találkozott, aki egyáltalán beszélt a dohányzásról. Egy biztos, arról hogy a cigi életet mentett volna, viszonylag kevés történetet olvashattunk. Eddig. Igaz, most is csak eggyel nő az írásos beszámolók sora, de továbbra is vallom, hogy ennél életképesebb módszerek is vannak arra, hogy lehetőségünk legyen átélt éveink számát folyamatosan gyarapítani.

Kollégám „mint aki jól végezte dolgát” hangulatban indult hazafelé autójával. Elhagyta a város határát jelző táblát, és a sötét környezetnek, valamint a ködszitálós időjárásnak megfelelően csak komótosan közelítette meg a kb. 65 km/h-s sebességet. A szembejövő autók elhaladtával a pillanatnyi fényszünetben egy cigarettacsikk izzó parazsa villant fel előtte tizenegynéhány méteres távolságban. A lába már a fékpedálon támaszkodott, amikor a kerékpáros alakjának többi összetevője is kirajzolódott. A nagy találkozást már valószínűleg nem tudta volna elkerülni, ha bicajos az egyensúlyát nem éppen az árokpart felé rendezte volna.

Karácsony közeledtével a kollégámnak is sok szent ember neve megfordult a fejében. Bár ezúttal nem a jókívánságokkal párosította össze a jótét lelkeket. A kerékpárosnak sem az örök világosság fényeskedését kívánta, elég lett volna egy kurva-, (vagy legalább egy villogó) hátsó lámpa is. Lényeg, hogy így eggyel több embernek kívánhatunk kellemes karácsonyi ünnepeket.