Piros betűs ünnepek után BÚÉK

Van olyan téma, amelyet éppen az tart életben, hogy: „úgy sem mered megírni”. Pedig teljesen hétköznapi dologról beszélünk, legfeljebb mégsem tesszük ki az ablakba, mint télapókor a csizmánkat. De, ha már az öreget emlegettem, akkor gyorsan összefüggést találhatunk egy másik szakállas eljövetelével is. Mi a „hasonlóság” a karácsony és a menstruáció között? – tehetnénk fel a kérdést, hiszen a legkézenfekvőbb dolgokból születnek a Jáksó-féle sületlenségek a Heti hetesben.

Mindkettő piros betűs „ünnepsorozat”. Na, a kettő kombinációja viszont nem feltétlenül fokozza az ájtatos hangulatot. Persze ilyenkor a színek kavalkádja, – vagy ha úgy tetszik, a piros uralkodása – még nem ér véget, hiszen a halászlé gőzölgése is meg tudja vadítani az asztal körül ülőket. Na, ezzel legalább lehet „kárpótolni” a „kimaradást”. Sőt, ha a „macskapöcse”- paprika erősségét is segítségül hívjuk, akkor az ember érzésvilágát másik dimenzióba emelhetjük. Igaz, aki a testi örömöktől hosszabb időre kénytelen volt távol maradni, annak a cica nemi szervének emlegetése még melegebb éghajlatra kívánja a cirmost. Ez pedig nem feltétlenül a kemence padkája. Sőt a csillagászati magyarázatok sem vigasztalják. Pedig csak olyasfajta körülmény játszott közre, ami összefüggésbe hozható a Holdnak a Föld körüli keringésének ciklusidejével. Ebbéli tevékenysége pedig meghatározó lehet a társadalom hölgy tagjainak vérfürdős időszakára!

A karácsony mégiscsak a szeretet ünnepe, és nem feltétlenül kell, hogy felkorbácsolja az indulatokat. Jaj, tudom, hogy ez idő tájt még a korbács emlegetése is egy irányba tereli a gondolatokat, különösen azoknál, akik olvasták a szürke ötven árnyalatát. Hiába no, fogjuk fel ezt az időszakot úgy, mint valamiféle lelki felkészítést. De ha ezt is „advent”-nek keresztelnénk, akkor azért igencsak belegázolnánk egyesek lelki világába, de ez véletlenül se legyen cél. Ehelyett használjuk ki ezt az időszakot a szeretetnek valami más formában való megjelenítésére. Több kedvesség, beszélgetés, de akár egy mozi látogatás is belefér, ha arra egyébként év közben ritkán adatik lehetőség. Természetesen csak valami érzelmekben (is) gazdag film jöhet szóba. Tudom, néha elkerülhetetlen, hogy a vásznon is véres események sorozata jelenjen meg, de ilyenkor egy erős kézszorítás is jelentheti, hogy közös nevezőn vagyunk. Ilyen hangulatban viszont sokkal intenzívebben készülhetünk a szilveszterre, akkor talán nagyobb esélyünk lehet arra, hogy végre testi örömökben is részesülhetünk.