Mit kezdjek az X-el?

 

Kissé óvatosan kezdtem neki ennek a bejegyzésnek. Annál is inkább, nehogy hamarabb vonják le azt a következtetést, amit sugallni szándékoztam. Az „X” mint betű, illetve a hozzá kapcsolódó képzelettársítások ugyanis alaposan átalakultak az utóbbi években.

Kezdjük az elején. Már kisiskolás korunkban megtanultuk, hogy az „x” a magyar ÁBC 41. betűje. Bár a magyar nyelvben elég ritkán használjuk, az évek során megtanultuk, hogy ennek ellenére igen széles felhasználói körben terjedt el. Az is igaz, hogy inkább valamiféle alternatív értelemben. A betűkkel való megismerkedés után hamar rájöttünk, hogy milyen jókat lehet nevetni az „x”-lábú lányokon. Aztán felcseperedve azt is megtapasztaltunk, hogy ezek a lányok különféle női praktikákkal igen jól tudják ezt a tulajdonságukat palástolni. Különösen akkor, ha más testtáji adottságaikkal egyébként ki lehetett békülni. Egy nagy terpesznél, már nem is tűnt fel (vagy legalábbis abban a helyzetben nem is gondolt erre senki) egy ilyen „apróság”.

Jaj, a retró ki nem maradhat, és erre szerintem már kevesen gondolnak. Igaz, leírva IKSZ-ként ismertük meg, de még a nagy TV-reklámokban is csak „X”-ként emlegették. Iparcikk Kölcsönző Szolgálat. Emlékeznek még a szlogenre? „Segít az IKSZ!” Na, jó lépjünk tovább, ebben nincs semmi bulváros…

Annál inkább a „tehetség”-kutatók piacán. Már megbocsásson a világ, de erre a témára még az előző példánál is kevesebb helyet kellene szentelni. Valahogy a kisiskoláskori lányok esete merül fel bennem… A bulvár meg azt hitte ehhez is felnövünk. Látszólag igen, de jó lenne, ha nem lenne igazuk.

A napokban aztán mást se hallunk, mint hogy hová tegyük az X-et. Nem is tudom, irigyeljem e azokat, akik tisztán látnak ebben a kérdésben. Már úgy értem, akik önszántukból és teljes meggyőződésből voksolnak, és nem „súgnak” nekik, még halkan sem. Még hogy tapsikolnak, ráadásul pénzért… ugyan kérem… Olyan ez, mint amikor valakitől megkérdezik, tud e úszni. Nemleges válasz esetén lehet igazán fokozni. És ha megfizetik?

Jöjjön a „legfontosabb”! Igaz, ezt már korábban megtanultuk. A számítógépek ablakait ugyanis már igen régóta bámuljuk. Ezek jobb felső sarkában az x-et szinte természetesnek vesszük. Nos, ha jóban akarunk lenni a világgal, (meg a barátnőnkkel), ha bármelyik – a fentebb említett – témával találkozunk ezekben az ablakokban, nyomjuk csak meg bátran azt a (legtöbb esetben) piros „X”-et. Most, hogy ezt elolvasták, itt is megtehetik.