Az élet sótlan

Emlékeznek még „A só” című mesére? Ebben az öreg király behisztizik azon, hogy a legkisebbik lánya „csak” annyira szereti őt, mint ember a sót. Apró dologról beszélünk, ha csak egy szemcséjét vesszük alapul. De ha ezek a szemek összeállnak, megmutatják, hogy mennyire fontos dologról van szó, és a nagy tömeg, mindig egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Első ránézésre megint olyanba ütöm az orrom, amihez nem értek. Pedig a dolog csak látszólag politika. Valójában gasztronómia a kultúrák és az ételek összefüggései, dietetika táplálkozás-egészségtan, kulinária az életnek az ételalapú megközelítése pozitív módon, de hogy nem a józan ész diadala az tuti. Pedig már majdnem kezdtem megvédeni az egyre nagyobb számú ellenzéktől, „dicső” kormányunkat. Annyit bírálták ugyanis őket az utóbbi időben, hogy meggondolatlanul, hatástanulmányok és előzetes szakmai konzultációk nélkül hoztak fontos döntéseket. Internetadó, autópályadíj… nem is írom tovább, szerintem nem is olvasnák tovább, még úgy sem, hogy egyiket eltörölte a népharag.

Valami mellett viszont nagyon elszaladtunk, vagy legalábbis a „valami” nagyon elszaladt a fülek mellett. Bár lehet, hogy a varázsszavak térítették el sokak figyelmét. Az utakon alkalmazható sótól ugyanis már-már sikerült megszabadulni. Meg is ijedt tőle a hó. De a végzet úgy látszik, nem kíméli az asztali változatot sem. A döntés megszületett, a sónak el kell tűnni! Bár, ez ügyben valamiféle halasztásnak nézünk elébe.

Arra való hivatkozással ugyanis, hogy a közétkeztetésben résztvevők még nincsenek felkészülve egy ilyen intézkedésre, a jogszabály bevezetését, illetve alkalmazását el kell, hogy tolják. De kérdezem én: mi a bonyolult abban, hogy azt a pici kis sótartót betegyék egy szekrénybe. Vagy tán nem zárható? Vegyék elő az M-zárolt kórházi széfeket! Jó-jó, tudom, hogy az csak a hab a tortán! (Azt csak nem tiltják be!) De azért ebben a fene nagy egészséges(nek mondott) világban remélem, nem veszik el az ételek íze teljesen. Vagy már csak a szakácsolimpián reménykedhetünk sikerben. Nem-nem, már ott sem. Hiszen csak egy plakátfiút voltunk képesek kiállítani. Na, így tényleg nem volt sós!