A jó nap egy jó felessel indul

Csörgött már? Bekapcsolt? Jaj, de rossz felkelni! Na, még egy kicsit! Bevetted? Megittad? Na, akkor azért fáj. Igyál még egyet! Klasszikus reggeli mondatok ugye?

Az is „természetes”, hogy a végén mindenki a pálinkára gondol! De hát hol vannak már azok a szék idők, amikor még munkanapokon is a rövidekkel kezdtünk. Sőt, a rövid munkanapokon is a felessel. Így két lehetőség maradt. Aki töményebben vagy erősebben szereti annak a fekete (jobb esetben a szőke asszony után). Aki könnyedebbre veszi, annak a tea, ha a közelben van a mellékhelyiség, akkor sok tejjel és fahéjjal bármelyik megteszi.

tatratea.JPG

Biztos sokan vannak, akiknek biológiai szükséglet, de szerintem a legtöbbeknek valamiféle rituálé szertartás, vagy csak megszokott mozdulatsor. Egyik ismerősöm úgy van vele, mint az állandó lottószámokkal: Csak el ne felejtse, mert akkor nem lesz szerencséje. (Gondolom látható a párhuzam… Ha nem venne lottót elfelejtene kávézni?) Kívülállóként távol álljon tőlem bármiféle tudományos magyarázat. (Szakérteni, nem szakértőként – arra meg ott vannak a „hivatalos” médiumok.) Legyen ez inkább egyfajta színes élménybeszámoló. Én úgy vagyok vele, hogy reggelizni mindig kell, bárhova is induljon az ember, mert a fene tudja mi lesz később. Kivéve a húsvét (na nem az idei) meg a disznóvágás, mert oda hivatalosan is enni jár az ember. A reggelihez meg tea dukál, apró kortyokban fogyasztva.

Ha beérek a munkahelyemre, természetesen én is kiosztom az „észt”, (bár nálunk ukrán vendégmunkások vannak) csak ezután keresem a lehetőséget a kollégákkal, hogy: „na, gyere, igyunk egy kávét!” Persze ez már csak olyan „valamit visz a víz” kategória. Az igazi kávázás egy valódi átszellemülés lenne. De azt nem tudod megejteni olyanokkal, akiket fél óra múlva szigorúan kell ösztökélni, hogy végezzék már el felelősségteljesen azt a munkát, amiért a fizetésüket kapják.

Másik kollégámnak egyfajta „feledékenység megelőző” folyadék a KV. Régebben nem így nevezte, de rájött, ez a valós ok, amiért iszik. Úgy volt vele, minden reggel iszik egy kávét, hogy utána könnyebben induljon a nap. Meg is jött ennek hatására minden reggel a megkönnyebbülés. Egyik reggel azonban valami fontosabb dolog jött közbe, és elmaradt a sötét színű folyadék bevitele. A „barna maci”, viszont ennek ellenére jelentkezett, de hát az illető, erre nem volt felkészülve, hiszen a hidegindítót elfelejtette bevenni. Nem is ért el a védelmet nyújtó kalitkába, így bent ment ki. (Pontosabban, kint ment be.) Azóta is gondolkodik, hogy a feledékenységet elfelejtő adalék mi is legyen valójában.

Tudom-tudom, ezek olyan pasis megközelítések. A nőket pedig ugyanúgy érintik, de valamiért inkább a hüvelygombát részesítik előnyben a témaválasztásnál. De most az ő kedvükért keresek egy másik metszéspontot a fürdőszobai mátrixban, ami kevésbé érzékeny. Megidézem Csepregi Éva gondolatait, amiben ugyancsak van egy kis szétszórtság:

"Főztem egy kávét s fésülködni kezdtem,
Kihűlt, mint mindig s még kócosabb lettem."

Mivel ez az írás a kávé vagy a tea párhuzamba állításáról szól, ismételjük meg a folyamatot ötször (zárójelben szorozzunk fel a napközbeni ismétlésekkel) és végére is értünk a hétnek. (Magyar barátaimat ismerve a két folyadék közti különbségből pontosan olyan ellentéteket lehet kihozni, mint hogy viseljünk maszkot vagy sem. De akik „vezéreinken” szeretnek acsarkodni, azoknak legyen: Orbán-Gyurcsány.)

Anélkül, hogy reklámot csinálnék az egyik kedvencemnek, „szellemüljünk” át, és igyunk egy teát! Milyet? Mivel nálunk itt az Alföld közepén nem tudunk leesni a hegyről, csak elméletileg szívjunk friss, magaslati levegőt! Segít a TATRATEA!

Kép: saját „átszellemülés”

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával.