Átértelmezett „Gulyás” – kommunizmus

A klasszikus – 1960-tól az 1989-es év végéig terjedő – időszakhoz képest nem sokat változott a világ. Bizonyos szempontból legalábbis…

Igaz, akkor elég volt annyi is, hogy nagyon ne helyezkedjen senki szembe az aktuális hatalommal. Maradjon csendben, végezze a dolgát – még ha az látszattevékenység is. Mára egy kicsit megváltozott a környezet. Szerencsésebb, ha egy kicsit jobban dörgölőzik az ember bizonyos körökhöz, bár nem feltétlenül kézzel-lábbal.

gulyas.JPG

Valljuk be őszintén, a kormány sincs irigylésre méltó helyzetben. Nehéz lehet megtalálni azt az embert, aki gyomorgörcs nélkül el tud mondani olyan mondatokat is, amelyet még a feladatot kiadók is nehezen tennének meg nyilvánosan. Németh Szilárdot vagy Kósa Lajost bizonyára nehéz pótolni, mint „megmondó-embereket”. De vannak olyan kifejezések, amelyeket még az ő szájukba sem mernek adni. „Szerencsére” találtak olyas valakit, akitől „hitelesek” lehetnek az alábbi szavak. Nem szó szerint, hiszen az csak a valódi nagyságoknak jár. Gulyás Gergely pedig valami ilyesmit mondott:

A futballmeccseken lehet nagy közönség, kulturális rendezvényeken viszont nem. Még az ok is "egyértelmű". A koncerteken alkoholt fogyasztanak… Ebből két dolog következik. A miniszter „úr” vagy focimeccsen nem volt még – ami ugyebár főbenjáró bűn – vagy koncerten. (Az már csak mellékszál, hogy a hétköznapi emberek miképpen ítélik meg az alkohol jótékony hatását.)

De ami a leginkább áthallásos a nézők részvételét illetően… Az egyik héten még megbüntetik a „Dózsát”, mert a kilátogatók így meg úgy…, a következő héten pedig engedélyezik a Fradi-Újpestet korlátlan nézőszámmal. Hiába no, a vírus a derbire is kíváncsi, adjunk teret a minél szélesebb nyilvánosságnak. A kapu előtt (és mögött) lehet tűzijáték, a „városban” nem.

Lényeg a lényegben. Ha elhitetik az emberekkel, hogy működik valami – levessel vagy anélkül – akkor az úgy is van. Miről is szólna másról az ilyesfajta kommunikáció. Amíg ezt sokan el is hiszik, addig sokáig így is lesz!

Kép: Nincs, de attól ez még nem képtelenség!

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával