Vészvillogó üzemmódban az INDEX

Ha egy autón egyszerre működik az összes „index” az nem azt jelenti, hogy egyszerre akar fordulni minden irányba, hanem hogy bajban van. (Néhány – hagy ne soroljam milyen – példától eltekintve.) Ha egy országosan ismert lapnál ekkora megmozdulás történik, – mint az INDEX-nél – annak bizonyára oka van!

Néhány héttel ezelőtt jómagam is írtam egy bejegyzést, mint aggódó „amatőr” blogger. Nyilvánvalóan nem vártam közvetlen reakciót a szerkesztőségtől. De jól esett a velem hasonló cipőben járóktól olyan visszhangokat hallani, hogy számukra sem érdektelen a helyzet.

index_vesz.jpg

Mi (vagy legalábbis én) nem szeretnénk elhagyni a hajót, még ha süllyedni látszódik is. Bízom abban, hogy a felület(ünk) fenntartható. Nem véletlen, hogy a bloggerek számára elkülönített hely elhelyezkedése igencsak feltűnő. Az általunk „gyártott” és nem utolsó sorban generált tartalom sem érdektelen az olvasóközönség számára. Bár mindenki csak a saját statisztikáját látja, a „főszerkesztőség”, illetve ennek a helynek a gazdái minden bizonnyal nem érdemtelenül tartják fenn a lehetőséget a hozzám hasonlók részére.

Az INDEX híreiből kiindulva, (illetve más olyan portálokat olvasva, amelyekről joggal feltételezhető, hogy próbálnak középen maradni) eléggé egyértelmű a helyzet. Nagyon is rossz irányba látszik mozdulni a már régóta a lap címoldalán látható mutató. De honnan kaphatnánk hitelesebb információkat, mint maguktól az érintettektől? A „mindennekellentmondunk”, a sok kritikát kapó személyek és „intézmények” sértődöttsége, vagy a tisztán valamelyik oldalhoz húzó irományok (no meg az ezeknek otthont adó felületek) nézetei, csak az igazán fanatikusak (ne adj Isten demagógok) számára hitelesek.

Természetesen vannak olyan dolgok a világban, amelyek minden oldalról egyértelműen elemezhetők. De azoknak az eseményeknek, amelyek megítélése még a szak”-emberek számára sem egyértelmű, nyilvánvalóan többféle szemszögből vizsgálhatók. Ha az ilyeneket becsukott szemmel és gondolkodás nélkül elítélik egyetlen nézőpont alapján, (főleg ha még egyfajta utasítás is „megköveteli”) akkor ott nehéz lenne a függetlenséget, netán a megfelelő tájékoztatást hitelesnek nevezni.

A blogos felületek – mint a véleménynyilvánítás egyik legszabadabb formátumának – írói és használói számára természetesen nem mindegy, hogy milyen felületen, és milyen környezetben élhetnek. Élhetnek?

 

Kép: INDEX csak egy „kicsit” átértelmezve

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával