„Nálam mindig két forint…”

A forint világnapjára való emlékezés önmagában már csak a történelmi visszatekintések kapcsán érdekes. A „kisember” számára nem sokat mond. De ami a hétköznapi gondolatok kapcsán megfogalmazódik bennünk… nos, ez az, aminek jelentősége lehet.

Kevés olyan dolog van – mondhatni világszerte – amiről mindenki beszél. Ha kell, ha nem, ha van, ha nincs. A pénz! Szerény kis hazánkban ez forintban jelentkezik. Igaz a gazdasági környezetben egyre inkább csak a nemzetközi valuták forognak. Euróban és dollárban is olyan összegek röpködnek, amelyeket a hazai fizetőeszközben látott „nullák” ismeretében sem értenek sokan. Hogyan is jutna el a tudatukig, hogy miféle összefüggés van a különféle pénzek egymáshoz való viszonya között? De miért is nincs még nálunk Euró?

forint.jpg

Sokszor utalok a „származásomra”, és büszkeséggel mondhatom, hogy „jelen voltam” a dal 1978-as születésénél. Na, nem személyesen, de ha általános iskolás koromban P. Mobil koncertre mehettem volna, már hallottam volna az infláció első,talán érthetően hangosmegjelenítését.

Számtalan közhely (vagy legalábbis azzá vált mondás) próbálja megértetni velünk a pénz szükségességét vagy éppen szükségtelenségét. Főleg az utóbbit, valljuk be kevés sikerrel. A „nem minden a pénzről szól”, a „pénz nem boldogít” típusú félmondatok mégis egyre inkább háttérbe szorulnak, és a „pénznek nincsen szaga” az, ami meghatározza az életünket. Különösen azok viselkedése miatt, akik e szellemiséget még büszkén elénk is tárják a médiumok adta kereteken belül. (Sőt néha még ezt is felülmúlva.)

De hova toljuk még túl a teljesítőképességünk határait nap, mint nap? A gazdasági érdekektől túlfűtött világ munkahelyei (ahol mindenki percről percre, óráról órára tapasztalja ennek hatásait) akaratlanul is túlpörget bennünket. Ezt erősíti a kivagyiság az irigység, és más főbűnök.

Ebből még a vallásoktól magukat távol tartók is megértik, hogy az anyagi javakban való különbözőségek nem napjaink „vívmányai”. De hogy ezt meddig lehet még „továbbfejleszteni” sajnos nem igazán rajtunk múlik.

Kép: saját archívum

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával