Világnap balkézről

Újabb „világnaphoz érkezünk” augusztus 12-én. A balkezeseket „ünnepeljük”! Félreértés ne essék, nincs nekem semmi bajom velük. Csak a szokásos „anti-világnap” érzés. Na, meg persze az irónia, hiszen egyeseknek kettő is van belőle.

Hogy is bántanék én bárkit is! Még a balkezeseket sem, hiszen (általában) ők nem tehetnek róla. Pedig elég sokan vannak, sőt köztük többen is, akik büszkék erre. Ezzel sincs is különösebb probléma. Főleg akkor, amikor a jobb kezesek is egyfajta „nagydolognak” könyvelnek el olyan dolgokat, amit a „másik” oldaliak sikeresebben tudnak megoldani. (Most a snooker VB-n is látunk kifejezetten olyan megoldásokat, amikor a bal kéz a jobb.)

balkez.jpg

Ha már felhoztam a sportot folytassuk ezen a vonalon. A kínai pingpongosoknál volt olyan időszak, amikor a nebulókat kifejezetten „átnevelték”, hogy az ütőt vegyék csak nyugodtan a „másik” kezükbe. Az első gondolat természetesen az volt, hogy ezzel megzavarják a többségében itt is jobb kezes játékosokat. Tanulmányok jelezték, hogy ez mennyire bejött. Természetesen a tudomány arra is fényt derített, hogy a tudatos átirányítással akár káros folyamatokat is elindíthattak egyes fiatalok szervezetében. Ugyanis a (mások által kezdeményezett) tudatos átformálás akár káros is lehet az egészségre, na meg persze másra is.

Ugye, hogy máris ingoványos talajra érkeztünk? Valami ilyesfajta tudat- vagy legalábbis gondolkodásforma megváltoztatására irányuló törekvésekkel találkozunk nap, mint nap. Sajátos módon idegződött be a mindennapjainkba a baloldaliság kérdése. (Na meg persze a jobb is, de most balról indultunk.) Ezzel olyan szitokszavakat „neveltünk” egyszerű hétköznapi fogalmakból, amelyeket lassan már alig merünk használni. Képzeljék el, ha az egyenrangú útkereszteződésben a jobbról jövő járműnek csak akkor lenne elsőbbsége, ha egy narancsos zászló lebegne a tetején. Vagy a balról jövő villamos sokkal kevésbé tűnne veszélyesnek, ha egy szegfűt tűznének az ablaktörlő lapátjába. (Mintha egy parkoló cédulát felejtettek volna ott.)

Na, de mielőtt nagyon elkanyarodnánk (jobbra)… Mivel a balkezesek vannak kevesebben, (még egy darabig) addig egyfajta kisebbségként velük szimbolizálták a kevésbé tökéletes embereket, tetteket. (Ez a látszólagos 2/3 miatt most is így van, de ne kanyarogjak már megint…) Ez egyfajta rossz beidegződés, amiből elég nehezen lehet kikecmeregni. Talán egyre kevesebben mondják rosszindulatúan. De ha sokat ismétlik – akár csak viccből – nincs az a fejlődő szervezet, ami hosszú távra ne így fogadná be a tartósan áramló ideológiát.

Magyar ember mindennel és mindenkivel példálózik. De szándékosan nem sorolok most fel híres balkezeseket, úgyis mindenkiről készítenek listákat. Ellenpéldaként akkor ugyanis fel lehetne sorolni a jobb kezes „rosszfiúkat” is. Gondolom nem kétséges, hogy az utóbbiak lennének többen. Ugye, hogy mindjárt más a leányzó fekvése? És akkor még nem is szó szerint értettem… Egyes népi hagyományok szerint ugyanis, ha a nászéjszakán a férj a szeretkezés után a lány jobb oldalára fekszik, akkor a születendő gyermek fiú lesz. Értelemszerűen, ha a bal oldalára, akkor lány. Na, akkor melyik is a rossz oldal? Főleg, hogy a lányok vannak többen!

Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? Pedig dehogy nem! Minden csak viszonyítás kérdése. Tehát mindent csak arra használjunk, amire való. Mint az ehhez hasonló okfejtéseket, hasonlóképpen az egyes „okos”-telefonos alkalmazásokon. Szimpatikus vagy nem? Ettől függően húzzuk jobbra vagy balra.

Kép: saját bal kéz – mindjárt kettő is!

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával