Karantén babák

Sokan megütköznek azon, hogy a karácsonyi előkészületek egyes üzletláncokban esetenként már októberben megkezdődnek. Az idei év sok mindenben volt speciális. Van az a „terület”, ahol az adventre hangolódás már a tavasszal beindult.

Valószínűleg nem én vagyok az első, aki a címbéli szópárt ilyen összefüggésben használja. Ennyi idő elteltével már maga „karantén” szó sem egy társaságbarát kifejezés. De ha jobban belegondolunk a gyermekáldással összefüggésbe hozva, nagyon is időszerű.

bebibumm2.jpg

Szeptember végén, október elején mindig is mozgalmas hely volt a kórházak szülészeti osztálya. Nem véletlen, hiszen a karácsonyi ünnepek alatti – az átlagosnál hosszabb intim – együttlétek gyakorisága, lehetőséget adott a természet törvényeinek bizonyítására. Az eredmény pedig általában ősszel jelentkezett. Az idén tavasszal viszont pótlási lehetőséghez jutottak azok, akiknek a „vizsgaidőszakban” nem jött ki az eredmény. Ennek „következményeit” pedig éppen az év végén élvezhetik majd az érintettek.

Összeesküvés elmélet hívőknek: lehet ebből is népesedéspolitikát ”csinálni”. Amire persze szüksége lenne az országnak-világnak. Utóbbinak persze nem elsősorban a szaporodási ráta miatt.

Voltak már megbélyegző fogalmak „bébi-bumm” ügyben, mint pl. a „Ratkó-korszak”. Nyilván botorság lenne bármiféle összefüggést keresni, de a „végeredmény” tekintetében van (vagy meg lesz) az a statisztika, ahol ki lehet mutatni, hogy az adott időszak mennyire volt termékeny. De egyfajta bizonyíték lehet arra is, hogy legalább az egyik félnek jó volt a tavaszi bezártság. Legalább 5 percig biztosan.

Mit is csinálnának az emberek ilyen esetben, mint hogy „elb…ák” az időt? Tudom-tudom, nem illik ilyen szavakat használni, főleg írásos környezetben, na de az vesse rám az első követ… Egyébként is: azért szép a magyar nyelv, hogy erre a „tevékenységre” is számtalan változatot kínáljon. Lehet a helyzet konkrét jellemzésére ennél helytállóbb kifejezést találni? Na, az lenne a megerőszakolás! (Ja, persze az is benne van a pakliban, hogy egyes esetekben ez is megtörtént.) Viszont az is a magyar nyelv szépsége, hogy a kipontozott szó elé bármilyen igekötőt teszünk, minden esetben értelmes és nem utolsósorban használatos kifejezést kapunk. Tessék csak kipróbálni. Ahogy látható, még a jelentésük is más, alkalmazásuknak csak a szövegkörnyezet szabhat határt.

A teljesség igénye nélkül egy kis emlékeztető:
be..: - berúgni, esetleg az ajtót becsapni
ki…- kidobni
le…: ledobni vagy leszidni
fel…- feldobni az adrenalin szintet
meg…: - itt ugyebár a klasszikus…, illetve amit az áram is tud
el…- elrontani, idő esetében eltölteni
át...: - átverni
rá…:- ráfázni, esetleg az ujjra csapni
ide…: - idedobni
oda…: - odavágni
szét…: - elrontani
össze…: - összecsapni, esetleg összekenni
vissza…: - visszaadni, esetleg visszaváltani

Általános iskola alsó tagozat. Bár akkor még csak az igekötőket ismertük, A hozzákapcsolt tartalommal nem voltunk tisztában. És valljuk be őszintén, a gólyával nem működik. Bár is igaz, hogy a gólya egy főnév, mint ahogy a méhecske is. De az legalább utóbbi megtermékenyít, a madár pedig csak egy „szállítóeszköz”.

Ilyenkor még aktuálisabbnak tűnhet a kérdés, amit persze most sem szabad feltenni: hogy neked mikor lesz… Annál is inkább, mert eljön az az időszak, amikor már nem is az a cél. De mit tehet az ember ilyenkor? Mondjuk Ő maga tér vissza a gyerekkorához. Mi mást is lehetne megint felhozni, mint a karácsonyi ajándékok világát. Az egyik legnépszerűbb játék természetesen a LEGO, hiszen ebben a család apraja-nagyja megtalálja a saját szórakozását. De ha netán a felnőttek kiszorulnának a színes kockák világából, akkor ott van nekik egy másik – sokkal nagyobb – kirakós „játék”. Mindig is népszerűek voltak a lapra szerelt bútorok, így nem kell összeveszni a kiskorúakkal. Miképpen kapcsolódhat ez az ünnepre hangolódással? Csak tessenek kipróbálni bármilyen – mások által kitalált, de nekünk készült – terméket. Ennyi szentet, megtévedt családtagot, ha akarnánk, se tudnánk felsorolni, mint ahányan ilyenkor megfordulnak a fejünkben.

szekreny_szereles.jpg

Érdemes is őket számba venni, hiszen hamarosan aktuális lesz a jelenlétük. Persze kizárólag az ájtatos ünneppel való összefüggésben. Na meg az újabb lehetőséget is mérlegelve, hogy a jövő évi baba-projekteket mikorra időzítsék az érintettek. Igaz, a természetnek ebbe is van beleszólása. Vigyázat, mégis csak az ember a főkolompos, másképpen nem jöhettek volna létre a „párhuzamos” családok. Utóbbival természetesen csak a nyelvészkedésbe burkolt, de mégiscsak létező, és le is írt valósággal zárnám e sorokat.

Kép: pixabay

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával