Nem egészen klasszikus advent Szegeden

Van egy állat, egy „hagyományos”, ami az egész ünnepkört meghatározza. A rénszarvas egy olyan mítosszá vált, amit még az energiaital „anti-reklám”-ja sem tudott háttérbe szorítani.

Különös jelentősége van idén a „szegedi szarvasnak”. Még akkor is, ha a jelző egy kicsit elcsépeltnek tűnik. Talán túlzás a Dóm ismertségével összehasonlítani, hiszen a „fényes állat” személyesebb élményeket hoz elő a városiakból. Utóbbi ugyanis csak ideiglenes „lakója” a Dugonics térnek. Mégis minden télen úgy várják eljövetelét, mint a messiásét.

szarvas_szeged2.jpg

A télapó a reklámban szabira küldi a jószágokat, de szerencsére van olyan, amelyik talál magának „szabadidős tevékenységet”. Sőt, van az a befogadó közeg, ahol szívesen látják.

Egyedi hírnöke van Szegeden az adventi időszaknak, hiszen megjelenése egyértelműen az ünnepre való felkészülés kezdetét jelzi a Tisza parti város polgárainak. Idén persze ez a jelkép is több árnyékot vet az ünnepre, ahogyan minden más. Fényei viszont ugyanolyan erősséggel világítanak, mint korábban. Ez azért is fontos, mert más közösségi élmény hiányában sokan csakis ezért sétálnak be a belvárosba. Legalább ezt az egy legális találkozási pontot kihasználják arra, hogy összegyűlhessen egy kisebb társaság.

Korábban a forraltborozás a krampampulizás, a karácsonyi vásár mellett szinte csak másodlagos „tevékenység” volt, hogy na: idén is meg volt a szarvas! 2020 telén viszont elsődleges „célponttá” vált, még akkor is, ha nem a puska távcsövén keresztül néztük. Ezzel összefüggésben átértékeltük a rövid nappalok hátrányait. Sőt előny kovácsolhattunk abból, hogy hosszabbak a téli éjszakák. Gyakorlatilag már délután négy körül sötét van a napfény városában is. Így a kijárási korlátozások ellenére mindenki gyűjthet egy kis fényt magába a világító óriásból.

Apró örömök ezek, de most ráébredhetünk arra, hogy milyen fontos, a kicsiből építkezni. Remélem, hogy ilyenkor legalább meginognak a következő gondolatok: Minek költenek ilyenekre, a hátrányos helyzetűek megsegítése, az egészségügyi kérdések megoldása, vagy az utak állapotának javítása helyett?” Félreértés ne essék, a felsoroltak mind-mind nagyon fontosak! Sőt a forrásuk is valahol közös. Igen, a költségvetés, de annak alapja meg a mi adónk. De mégsem lehet a „külsőségeket” közös mérlegre helyezni a „többiekkel”!

Ilyenkor azt is láthatjuk, hogy mindegyikre szükség van. Mint ahogy a békességre, a szeretetre is, ami bár belülről fakad, jól esik egy kis külső segítség. Van még pár nap karácsonyig, így lehetőség is akad, hogy egy kicsit megmártózzunk a fényben. Remélem, így már kitart az élmény az ünnepekig.

Kép: saját

 

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával. Partnereink: #mbbkinstachallenge2020 #xmaschallenge2020 #karácsonyifotóskihívás @suzn7