Oltóanyag karácsonyra – ugyanannyiért!

Mindenki hangoztatja, hogy a karácsony nem a pénzről szól! – pedig dehogynem. Ha nem is közvetlenül, de nem kell hosszas beszélgetésekbe elegyedni, hogy elő ne kerülnének az anyagiak.

Sokféle bejelentést vártak az emberek karácsony előtt. A 13. havi fizetéstől kezdve a kijárási korlátozások módosításán át, a COVID-19 elleni vakcina engedélyezéséig. Remélem az elsőt már mindenki megkapta az írás megjelenése óta.  A másodikról is vannak már hírek – ráadásul eléggé vegyes érzelmek fogadták – hogy a szenteste hossza közelíthet a „normálishoz”. De, hogy keretbe zárjam a bevezetést, mégiscsak a pénztárcába kell nyúlni! – legalábbis annak, aki akarja.

inekciosnover.jpg

A döntést a „jó” Ursula von der Leyen EU bizottsági elnök jelentette be. Egy elég hosszú mondatban közölte: az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető. (Bár a konkrét számot még nem hallottam.) Nyilvánvalóan mindenki a mondandója elejére koncentrált, de remélem nem siklott el senki a betűhalmaz vége felett sem. Inkább leírom még egyszer: ugyanazon az áron!

Nem akarok itt különösebben demagóg lenni, de a híradásokban így is elég sokszor – igaz csak a színes tudósítások között – megemlítik, hogy a híres magyar szalámi valamelyik nyugat-európai áruházlánc polcán sokkal olcsóbb, mint itthon. Ami ugyan önmagában is „vicces”. De ezt még megtoldják azzal, hogy Hansinak vagy a Kohlnak mennyivel több a fizetése a vastag piros vonalon túl, mint a Kovácsnak vagy a Kissnek a határ innenső oldalán. Ha bulvárosan szeretném előadni, akkor azt is írhatnám, hogy a „deutsch-ok” (ugyebár nem a Tamáskáék) hány szurit vehetnének a fizetésükből, meg a hazai „átlagból” mennyire futná. Na, de ki az, aki itthon arra gondolt, hogy majd a „kocsonya-pénzből” megajándékozza a családot néhány „belövéssel”?

De tudom még „fokozni” a karácsonyi hangulatot. Éppen ma hallottam a rádióban, hogy micsoda „nagyszerű” akciókat terveznek egyes cégek. A COVID-tesztek különféle lehetőségeit felsorolva buzdítják az embereket, hogy a kisebb családi összejövetelek biztonságérzetét megerősítve, vizsgáltassák meg magukat.

Félreértés ne essék! Én is tisztában vagyok vele, hogy az egészség minden pénzt megér. Másképp fogalmazva most szó szerint igaz, hogy a legdrágább kincsünk! De kérem azokat, akik eddig is felelősségteljesen gondolkodtak, – mind az egészség, mind a karácsony vonatkozásában – mérlegeljék a lehetőségeiket józanul, és döntsenek úgy, hogy az ünnep valóban ünnep legyen! Jó-jó a „döntés”, meg a „józanság” itt igencsak áthallásos, de azért a karácsony mégis csak egy vidám ünnep, főleg ha még a „pulykapénz” is megérkezett.

Kép: pixabay

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával