Az év szava: Munka

Ha az előző évre gondolsz, akkor azért. Ha a következőre, akkor azért. Ha volt, akkor azért. Ha van, akkor azért. Ha lesz, akkor azért. Volt? Van? Lesz?

Ilyenkor az év elején mindenki értékel – ha csak hallgatólagosan is – hogy milyen volt az előző. Megfogalmaz terveket a jövőre nézve. De lehet e egyetlen szóval jellemezni bármiféle időszakot? Persze, ha valaki beszáll egy ilyen polemizálásba, neki is le kell írni legalább egy szót: MUNKA. De mit is várhatna az ember egy ilyen munkamániástól?

holnap.jpg

Sosem voltam nagy barátja a „ma is valaminek a világnapja van” című „megbélyegzésnek”. De hasonló a helyzet az évtized vagy évszázad focistája, alkotóművésze, embere kifejezéseknek sem. Főleg, amikor a „minden idők” kifejezést is elcsépeltük már. Persze az utóbbiaknál nem az elismerés az, ami elgondolkoztat vagy megkérdőjelezhető lenne. Lehet, hogy csak maga az „elnevezés” az, ami elferdíti az egész megközelítést. Hiszen minden korszaknak meg vannak a maga kiválóságai. Az egyes időszakokat viszont nehéz közös nevezőre hozni.

Így vagyok én az év szavával is. Gyakran mondjuk, hogy milyen gyorsan eltelt az év. De ha egyetlen szóval kellene jellemezni, ne vágjuk rá kapásból, hogy vírus. Oké, hogy valamennyi kommunikációs felületen ez jött szembe. De valóban ez volt a leginkább meghatározó? Vagy bármi történt, akkor is ráfogjuk? Könnyű lenne, és akkor elhárítottunk minden felelősséget, mert minden ettől függött, „úgy sem tehettünk semmit”. De ebben a témában rengeteg dolog történt, meg még fog is, de szerintem csak egy dolog biztos, a bizonytalanság. Könnyű lenne az idei „szavunkat” rögtön leírni, hiszen azonos az előzővel, még csak gondolkodni sem kellene a legtöbbeknek: „vírus”. Igen, csak ez olyan, mint valami „szitokszó”. Még mindig nagyon remélem, hogy nem sokan vannak, akik pusztán ettől tennék függővé a jövőjüket.

Lehetne ajánlani tulajdonképpen a pozitív szavak TOP-100as listájából is. Csak azt nem szeretném, hogy az sokszor sugallt „plusszos” hozzáállás átcsapna egy esetlegesen ugyancsak gondolkodás nélküli „hurrá-optimizmus”-ba. Persze, legyen egy vezérelv, ha nem is tekintjük konkrét tervnek. Lehet ez akár egy konkrét szó is, ha valakinek van egy számára oly kedves kifejezés. Csak társítsunk hozzá egy gondolatkört, akár még „B”-tervvel is.

Ha az elmúlt évre vonatkozóan ez a szó egy kicsit keserédes, akkor legyen mellette egy másik, amit talán elhomályosított a meghatározott leírat. Ha ott van egy másik betűhalmaz, amire meg azt mondjuk, hogy mégis volt benne valami jó, máris más olvasata van az egésznek. Ha pedig előre tekintünk, az már önmagában is biztató, hiszen van jövőképünk.

Kép: pixabay

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával