Tenerife vs. Balaton – számokkal és iróniával

Minden nyár előtt, közben és után felvetődik egy ellentét. Horvát tengerpart vagy Balaton. Olyan, mintha nem lenne más alternatíva Pedig…

Magyarországon, és széles e Föld-kerekségen számtalan gyönyörű, kikapcsolódásra alkalmas hely van. Olyan sok, hogy életünk során lehetetlen ezeket bejárni, akár csak elméletben is. Mégis van két olyan környék, ami mindig felmerül a tervezetekben, illetve egyeseknek csak a képzeletében. Egyik az Adria, a másik a magyar tenger. Vannak persze időszakos „slágercikkek”. Sőt olyan is akad, ami még matematikai szinten is versenyre kelhet az említett kettővel.

Ha az ember nyaralásról álmodik, gyorsan fel kell ébrednie, ha a családi költségvetésre gondol. A folyamatos alul tervezés ugyanis mindenképpen csalódást okoz előbb vagy utóbb.

tenerife_kilatas.jpg

Tenerife egy darabka Európa, bár Afrikához kapcsolható inkább földrajzilag. Ez a látszólagos ellentmondás is igazolja, hogy pénzügyi kapcsolatokat is keressünk. Nyilván nem lehet mindenre sablont húzni, hiszen a foglalások ideje, az utazási lehetőségek, a szálláshelyek komfortfokozatai is sok mindent meghatároznak. De lássuk végre a számokat!

A három legköltségesebb tétel, az utazás, a szállás és az „ellátmány”. A repülőjegy foglalástól, légitársaságtól 50.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig terjed/fő. (Oda-vissza összesen.) Kis odafigyeléssel, és időben történő vásárlással lehet lefelé kerekíteni. Annyit tudni kell, hogy most nálunk a „vírushelyzet” miatt volt egy kis kapkodás. Ahova konkrétumot is írok, az képezheti a legnagyobb vita forrását. Most figyeljetek! Két személyre, 7 nap (6 éjszaka) óceánra néző kilátással 4 csillagos szállodában, 285.000 Ft! (Főszezon, július vége.) Ebben még benne volt a félpanzió, ami svédasztalos reggeli és vacsorát jelent. Ragozzam még? Habzsi-dőzsi! Ezen felül, ha még valaki napközben megéhezik, – egy kis nasin kívül – ott tényleg vannak problémák. Bár ha komolyan vesszük a reggel-esti „teletankolást” akkor 1-2 napon belül jelentkezik a „gyomortágulás”, ami csak drága pénzért kezelhető. Persze a „Paella” más „tészta”, nem véletlenül készült róla külön bejegyzés. Ezért érdemes sok-sok hasznos programot tervezni, ami egy kicsit feledteti az egyközpontú gondolkodást.

Erre az időszakra vizsgáltuk a Balatoni szállásokat is. Volt olyan hely, ahol 3 éjszakára volt két főre 600.000 Ft. (Csak 3 csillaggal és csak reggelivel.) Egyesek szerint kipécéztem a szélsőségeket. (Hááát már a többes szám is jelent valamit.) De valóban nem mentem bele túl részletesen, hiszen csak összehasonlító adatot kerestem.

Óhatatlan, hogy ne legyen legalább egy lábjegyzet a „nasiról”! Azt már említettem, hogy ez leginkább a „belességről” na meg a kikapcsolódási szándéktól, a felszabadultságtól függ. Utóbbit a sör miatt jegyeztem meg, amely – természetesen megint csak „helyfüggő”, de – kb.: 5,- EUR körül mozgott. A fagyi 1,5-2 EUR/golyóbis, na de mekkora adagok!!! Jó esetben elég volt egy is. Ott ugye nem őshonos a lángos, de nem véletlen, hogy ezt hozom fel itthoni példának. Gyakran megy a hőzöngés azon, hogy 1.500 Ft körül mozog, ami már egy kicsit felturbóztak ilyen-olyan feltétekkel. Ez így van! Kérem, tessenek figyelembe venni, hogy üdülőhelyen vagyunk, és ez slágercikk! Bele kell kalkulálni a nyaralási büdzsébe! Igen, lehet mondani, hogy ez egy 4 fős családnak 6.000,- Ft. De! Nem eszünk minden nap lángost otthon sem, ahol az mondjuk feleannyi. Én pl. évente 2-3-szor. Igen, meghívom a barátaimat is, hogy lássátok, nem 1 db-ot veszek. Ezen alkalmak 2/3-a (hogy a „fő” szavazóbázis is jól érezze magát) esik a nyaralásra. A Forma 1-el meg végképp ne hasonlítsa össze senki, mert az nem nekünk van belistázva árkategória szempontjából. Hogy mit tehetnének azok, akik mégis olcsóbban akarják megúszni a strandolást? Isten ments, hogy náluk jelentkezzenek a Balaton-elvonási tünetek. Nagyon egyszerű. Tessenek elmenni a TECSÓ, ÓSÖN, LIDLI-háromszög valamelyikébe. Az pont annyiba kerül Nyíregyházán, mint Balatonbogláron. Tudod-tudom, a mai olvasók között már nem sokan vannak azok, akik emlékeznek a 80-as évekből származó, nagymama készítette rántott húsos szendvicsre, pedig ez is egy opció!

Van még egy fontos (pénzügyi) tényező, a helyi közlekedés. Mivel mi 9-en mentünk, értelemszerű volt, hogy egy kisbuszt béreljünk. (Minden autó – kicsi és nagy is – újszerű, így természetesen jó állapotú volt.) Aki a térképre pillant, láthatja, hogy – autós értelemben – egy pici szigetről beszélünk. De ennyi ember mozgatásához kellett egy ilyen eszköz. A bérleti díj nem volt 20.000,- Ft/fő, az üzemanyag pedig szinte eltörpült kilenc felé osztva. A kirándulások élménye pedig feledhetetlen!

nyaralasi_szam.jpg

Ezt a képet pedig egy „kormány közeli” Facebook-oldalról töltöttem le. A fentiek alapján kérem eldönteni, hogy mennyire szántam polgárpukkasztásnak az egész bejegyzést.

Kép: Saját, illetve Magyarország Kormánya

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával