Chip-Chip, avagy az ADBLUE az autózás WC papírja

Újabb árucikk került a figyelem középpontjába. Egy olyan lötty, ami eddig tömegcikknek számított. Olcsó (volt), és minden sarkon kapható (volt). Nem is foglalkozott vele a kutya sem. Eddig!

Szerintem még mindig sokan vannak, akik azt sem tudják, eszik e vagy isszák. Illetve – a szokatlanul nagy sajtóvisszhang miatt – csak most keresnek rá, hogy mi ez az újabb cirkusz már megint. Tulajdonképpen igazuk van, hiszen a legtöbben közvetlenül nem találkoztak vele. A legtöbb embernek benzines autója van. Így csak röhögnek a markukba, hogy a „kormosok” tulajdonosai most jól megszívták. (Vagy legalábbis meg fogják.) Igen ám, de itt jönnek a közvetett kapcsolatok, amit a „színtiszta” benzinfalók tulajdonosai is érezni fognak. A fuvarozás (nagyságrendileg) ugyanis dízel alapú, így a probléma máris mindenkit érinthet.

chi_chip.jpg

De mivel ez nem egy tudományos ismeretterjesztő felület (továbbá a témát többen részletezték szakmailag is) nem is erre fektetném a fő hangsúlyt. Van itt valami más ezzel összefüggésben, ami már több témában is előjött, és még szerintem lesz is rá alkalom. Egy üzletágban az jár a legjobban, aki legelőször alkalmaz egy újítást, felfedez egy vélt vagy valós üres területet, vagy megtalál egy piaci rést. De mi van akkor, ha már mindent „feltaláltak”, megoldottak, tehát valami legalább megy a saját útján. Generál egy olyan problémát, amire (látszólag) csak ő tudja a megoldást, esetleg van is rá „ellenszere”, netán éppen valaminek a hiányából húz hasznot. Vagy már ezt is leosztották?

Nyilván ilyen mértékű népességszaporodás mellett nem releváns az emberiség „elfogyásáról” beszélni. Pedig higgyük el, hogy a Föld túl fog élni bennünket. Főleg, hogy egyre többet teszünk azért, hogy megérjünk a „pusztulásra”. De ha a fizikai mellett figyelembe vesszük az ideológiai „népirtást”, akkor bajban lesznek azok, akik elvárják, hogy „pórnép” folyamatosan nedvesen tartsa a valagukat. Így az „uraknak” mielőbb vissza kell térnie a rég elátkozott WC papírra. Ugye, hogy akkor milyen jó lenne majd egy kis vésztartalék?

Az első felvetésemmel nem akarok további indulatokat szítani, van ebben már elég, de talán érthető lesz, hogy mire gondolok. Lassan 2 éve „élünk együtt” a Coviddal és annak mutációival. Bár eddig is tudtuk, a sok-sok információ arra is rámutatott, hogy mekkora anyagi potenciál van a gyógyszeriparban. (Ha minden kemikáliát ideveszünk, lassan konkurálhat a haditechnikával.)

Na de miért ne találná meg más iparág is a maga „csodafegyverét”. Az autóipar lelkévé váltak a chipek. Hogy ezek mennyire egy kaptafára épülnek, most bizonyosságra lelt a „kisembereknél” is. (Meg az is, hogy az eleinte csak távolinak tűnő kínai gazdaság megmutatta, hogy a kilométerekkel arányosan a fontossága is megnőtt.) Egészen „véletlenül” pont egy chip-gyár égett le. Mint ahogy az is a „balsors” számlájára írható, hogy a Volvo gyár az egyetlen, amely kiszámíthatóan megfelelő mennyiséget kap ebből az elektromos „mikrorészecskéből”. (Jah, hogy pont nekik lenne valami különleges kapcsolatuk a „ferdeszeműekkel”?) De ugye éles szemű, és okos-háztartást vezető polgártársainknak az is feltűnt, hogy a „túlelektronizált” mosó-, hűtő- és más okosságokkal felszerelt gépek is hiánylistára kerültek. Így most nem csak a jó édes anyjukat, hanem azok forgótárcsás dobozait is sűrűn emlegetik egyesek.

Hol vagyunk már attól a vicctől, hogy ami nem kínai, az hamisítvány? Hiszen ez az igazság. Még a „Minden út Rómába vezet.” szlogent is eltérítették: 條條大路通北京". Gondolom a gyanútlan olvasóban fel sem merült, hogy az „örök” várost Pekingre cseréltem.

Na, de az autóiparnak vannak olyan – eddig háttérbe szorított – mellékszereplői is, mit az AdBlue gyártók. De miután az egész (dízel) rendszert erre állították át, egyetlen mozdulattal ki lehet húzni a felhasználók alól a talajt. Ha pedig valamiből hiányt generálnak, akkor abból valahol megint nagy lóvé lesz.

Itt még nincs vége a sornak, hiszen felkészül: az alumíniumipar… Akik ugye már „bejelentkeztek”. Arról nem is beszélve, hogy ha egy ötlet valahol felmerül, annak lesznek követői más területeken is.

Kép: a pixabay segítségével készült, sajátos montázs-technikával

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával