Mosogatás a közösségi konyhában

Ki hagyott már egy kiskanalat, egy bögrét, egy kávés poharat az iroda folyosójának végen, a teakonyhában? (Azzal a felütéssel: csak egy pillanat, mindjárt jövök.)

Senki nem szeret mosogatni, (én sem) de ez még otthon is az a vállalható kategória, amibe én is be szoktam szállni! Egyrészt mert hivatalosan erre nincsenek kiosztott szerepkörök. Még akkor sem, ha tudat alatt azért ennek a tevékenységnek az elosztása nem feltétlenül arányos (és igazságos). Másrészt, én se szeretem sokáig nézegetni a „csetrest” magam körül.

mosogatas_2.jpg

Minden „valamire való” irodaépületnek van egy olyan kis szeglete, ahova jól esik kivonulni a megszokott munkakörnyezetből. Lehet ez teakonyha, kávázó vagy akár csak egy kicsi étkező. (Gondolok itt olyan helyiségre, amelynek hivatalosan nincs gazdája, főleg nem egy külső üzemeltető.) Ide „fáradnak” ki a kollégák a „hivatalosan” 10 perces monitorszünetre, „csak” egy kávára, de adott esetben a jó ebédhez is. Utóbbihoz általában nem „szól a nóta”, hacsak nem éppen akkor veszi le róluk a főnöki ékesszólás a keresztvizet.

De a lényeg, hogy bármihez is kezd az ember ebben a „szobában”, az mindenképpen egy-egy el- vagy felhasznált tárggyal jár. Ezzel még nincs is probléma. Konfliktus forrása akkor lesz ezekből, ha a mosogató tálcába való be- és kirakodás nem folyamatos.

A bevezetőben csak egy (összetett) példát említettem, de a kreativitás határa itt is a csillagos ég. Pontosabban a mosogatótálca űrtartalma. (Csak a tetőmet hagyom itt, amíg eszem, mindjárt megiszom a kávémat, utána…, jaj ez csak egy pohár… és folytathatnám.) Ki a fene szólna ezért otthon? (Jó, a „zasszony”, de az ő rigolyáit csak vele kell egyeztetni!) Könyörgőm, itt egy közösségi térben levő mosogatóról beszélünk! Különösen ott érdekes ez, ahol már néhány 10 főnek is logisztikázni kell az ebédidő hasznos kitöltése miatt. A napi rohanásban általában az étkezést is megoldják 10-20 perc alatt. Ez sokszor valami „gyorskaja”, vagy melegített étel. Ezek tartó-, vagy hordózó eszközeinek eltakarítása nem igényel hosszú áztatást, súrolást vagy más konyhai praktikát. A mosogatás gyakorlatilag egy-egy hosszabb bővített mondat kimondása alatt elvégezhető. Sosem értettem, hogy miért kell azon kollégákat bosszantani a „felesleges” helyfoglalással, akik valóban nem szeretnek mosogatni, ezért gyorsan túlteszik magukat rajta – azzal, hogy elvégzik.

Vannak ugyan speciális esetek. Ne feledjük, még fennáll a „vészhelyzet”. Sőt, ha ezt egy kicsit „szabadabban” értelmezzük, egy jól időzített csetreshalom, akár még jókor is jöhet.

Kép: Saját

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával