Karácsony a tavaszias decemberben

Semmi se „normális”! De gyorsan hozzáteszem, hál’ Istennek! De miért is kellene mindenkinek azonos módon megélni, egy dátum szerint (majdnem) egységesített, de mégiscsak szerteágazó ünnepet.

Tisztelt olvasóim, a határokon innen és túl! (Igen, az utóbbiakból egyre többen vannak.) Szerencsére sokaknak már nem szorul magyarázatra, hogy a klasszikus mondatokat – amelyekkel ez az írás is indult – nem kell folyamatosan szajkózni. Tudom, hogy az idő előre haladtával szinte automatikus (lenne) ismételgetni. De azt is megtapasztaltuk, hogy azzal nem vagyunk előrébb.

macska_henry_2.jpg

A legtöbben azt láthatták, hogy már megint nem esett a hó. Pedig olyan nagyon nem kellett meglepődni. Az időjárás-jelentésben egyre sűrűbben találják el, hogy milyen idő lesz néhány óra múlva. Azzal, hogy már „tizenévek” óta így ébredünk karácsonykor, nehogy már elrontsa a külvilág azok ünnepét, akiknek valóban örömöt hoz ez a meghitt eseménysor. Annak mondjuk, nem kellett örülni, hogy „vidd már le a szemetet”, de kilépve ez utcára nem csapott meg a metsző szél, így legalább illő volt elmosolyodni!

Néhány éve egy medvét üldözött (legalábbis virtuálisan) a fél ország. Most meg egy fekete párducra „vadászik”egyelőre fantomként – az internet népe. Véletlen lenne, hogy megint Kecskemét környékére összpontosul a figyelem? Nem kell megijedni, a képen látható jószág csupán távoli reinkarnációja a szökevénynek. Az igaz, hogy ő is annyira eltávolodott néhai nagymamánk Murka cicájától, hogy már egeret se kell neki fogni. Sőt a nagy jólétben azon izgul, hogy gazdái mikor mennek a „Kauflandba”, és milyen fajta „egeretsosemláttamcsakfényképen” című műkajával rukkolnak elő. Elítéljük? Dehogy, hiszen neki (már) ez a „normális”.

Talán az egyik legfontosabb kívánság úgyis a hőmérséklettel hozható összefüggésbe. „A melegség töltse el a testedet, lelkedet, szívedet!” annyira sokrétű és többféleképpen írható, (át)értelmezhető. Hiszen egy pohár pálinka még hidegen is lehet lélekmelegítő. Ebben még a magányos ember is társra lel. De ha van kivel koccintani, az még a hidegebb napokon is emeli a hőérzetet. A karácsonyfa árnyékában összebújva pedig egyenesen a csúcsig is el lehet jutni. Persze nem úgy, hogy felrúgjuk a szent jelképet, mert akkor másfajta behatolásokkal, szúrásokkal is számolni kell.

A fények ugyan világosságot adnak, de mindenkinek más ösvényt helyeznek „reflektorba”. Van, akinek az újjászületést, másoknak a remény (fény)forrása, de bizony a virrasztáshoz is innen merítenek erőt egyesek. Azok is, akik a gyertyafényre esküsznek trendiségből, de azoknak is, akiknek villanyáram híján (vagy éppen ezen díj befizetésének elmaradása miatt) csak ez jutott.

Már a macskák sem „normálisak”. Pontosabban az a (t)rend, hogy ők is migránsok. Az még hagyján, hogy illusztrációnk (aki maga egyébként teljesen valóságos) is Németországból, németül köszön(t) be, ő maga is bevándorlók gyermeke. Felmenői britek és skótok, akik ráadásul már EU-n kívüliek. A neve Lord Henry, könnyű megjegyezni (csak én felejtem el folyton) bár nemesi származása is az egyik legismertebb hercegre hajaz. (Legalábbis majdnem.) Bár szőrgombócunk csak „volt” férfi… (Az már véleményes, hogy férfiasságát a gendersemlegesség jegyében vesztette e el. Vagy inkább tapsoljuk meg a gazdáját, hogy nem akart a tudat alatti „macskaszaporítók” társaságának „rendes” tagja lenni.)

Éppen a fentiek miatt nem lehet általános „jó”-kívánságokkal sem előrukkolni anélkül, hogy ne lenne benne valami „klasszikus”. Pedig a „Boldog Karácsonyt” éppen azt kell, hogy jelentse, hogy mindenkinek a saját elképzelése, értékrendje szerint legyen hozzá mérten felemelő.

Kép: Made in Germany

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával