Klímaváltozás már 1914-ben is

Szép időnk van! Jaj, de fázom. Fú, de melegem van. Minden félmondatot könnyen behelyettesíthetünk egy-egy hétköznapi szituációba.

Az ilyen megnyilvánulások mindennaposak, még akkor is, ha látszólag időkitöltő mondatok. De vannak azok a helyzetek, amikor egyre komolyabban kell őket venni. Gyakran emlegetjük az egykori nagy teleket, majd az „újkori” fekete karácsonyt és a fehér húsvétot.

Akkor itt lassítsunk le egy pillanatra! Ugyanis ha tudományos alapra helyezzük ezeket a kifejezéseket, előbb-utóbb eljutunk napjaink egyik legtöbbet emlegetett témájához, a klímaváltozáshoz. De valóban elmúlt 10-20 év „jelenségéről” beszélnénk? Aligha. Bársony István (1855-1928) író, publicista, vadászíró sorai már 1914-ben megjelentek a Nimród újságban.

nimrod1914.jpg

Tavaszi szalonkázás
Esztendők sora óta úgy tapasztaljuk, mintha megváltozott volna a magyar klíma. Az igazi tél, a havas-fagyos, későbben kezdődik, mint ahogy illenék. A fekete karácsony gyakori; és a fehér húsvét sem ritkaság. Régente a november már rendszerint ízelítőt adott a télből; a decembert pedig hamisítatlan téli hónapnak számítottuk.

Napjaink eseményei egy kicsit háttérbe szorítják a klímaváltozás jelentőségét, pedig a civilizáció „fejlődése” tulajdonképpen minden lépéssel tesz „ennek érdekében”. Az üzemanyag felhasználás, az energiaválságok, a „modern technológiák” katasztrófái mind mind hatással vannak a környezetünkre. A történet érdekessége, hogy éppen a Föld nevű bolygóból „nyerjük” ki azokat az energiahordozókat, (szén, gáz, kőolaj) amelyekkel látszólag tudat alatt, pedig valójában tudatosan (hiszen „szándékosan”) tesszük tönkre a bolygónkat.

Nevezhetjük e valódi szakértőknek azokat, akik valóban szakmai alapokon közelítik meg a „klíma problémakörét”? Az egy dolog, hogy kormány- és ellenzéki oldalról másként közelítik meg a kérdést. De ez nem lehet olyan, mint az újságírás! (Pontosabban a sajtó se lehetne egyik vagy másik oldali.) Egy közös mindenképpen van bennük. Mindkettőben van uralkodó széljárás. De az egyiket valójában csak a természet tudja irányítani. Csak háááát a természetbe is tudatosan nyúlunk bele… mint ahogy korábban fejtegettem.

Kíváncsi lennék, hogy valaki fel tudja e mérni, (hitelesen) hogy mennyi tartalék van még a felszín alatt. Tudom-tudom, a zöldek gondolatai a következők: Nap-, víz-, szélenergia. Ez biztosan így is van, és remélem, emiatt nem hajlok át a sötétebbik árnyalatba. Arról nem is beszélve, hogy ezek a természeti jelenségek a valódi zöldségeknek is az életadói. De az biztos, hogy amennyi pénzt (paripát, fegyvert) most a háborúba ölünk, – az emberekről nem is beszélveannyiból akár meg is menthetnénk a világot.

Miért jutottam el ilyen lassan a „végkövetkeztetésig?” Mert az ásványkincsek is évmilliók alatt alakultak ki a „talpunk” alatt. Ezeket az „aranytartalékokat” most néhány évszázad alatt képesek leszünk teljesen felélni. Amíg pár évtizede még arról beszéltünk, talán pár száz éve van még a Földnek előttünk. Most már olyan beszélgetésekbe lehet belebotlani, hogy unokáink is veszélyben vannak. Ha jól belegondolunk ez már „csak” két emberöltő. A mai felnőtteknek ez még „mindegy”. De az egyre közelebbi hozzátartozóinkat már az otthonainkban ismerve, nekik már egyáltalán nem!

Kép: Nimród

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával