Meleg van Katarban

Ennél nagyobb közhelyet azért nehéz volna leírni, ami a közel-keleti időjárást illeti. De ugye tudjuk, hogy ez nem egy meteorológiai portál.

Már a második írásom a VB-vel kapcsolatban, és ez megint nem közvetlenül a fociról szól – sajnos. Hiába no, az időbeosztásom nem teszi lehetővé, hogy egyfolytában a TV előtt üljek, de a hírekre azért odafigyelek.

Általában nincs bajom a melegekkel. (Szomorú, hogy ezt előre hangsúlyoznom kell, de a félreértések elkerülése végett inkább előre vetítem.) Azon kivételektől eltekintve, amikor valaki azzal akar előrébb, vagy ne adj Isten hátrébb lenni, hogy ő meleg. Ez ugyanolyan megkülönböztetés, mint amikor őt próbálják emiatt kellemetlen helyzetbe hozni. Az viszont annál nagyobb probléma, amikor meleg-aktivisták, vagy magukat annak képzelők esnek át annak a bizonyos lónak a túlsó felére. Egy biztos, hogy a labdarúgók (elsődleges) célja most az kell hogy legyen Katarban, hogy focizzanak. Az még ugyan közvetlenül nem bizonyított, hogy azok a játékosok, akik egyelőre többet tesznek a kezükkel és a szájukkal a feltűnésért mint a lábukkal, miért nem elég sikeresek a pályán. Azt viszont tudjuk, hogy pl. a németek és az angolok a várakozáson alul szerepelnek. Azt viszont tudjuk, hogy pl. a németek és az angolok, sőt a dánok is a várakozáson alul szerepelnek. (Ugyebár ők voltak a „főkolomposok a témában.)

katar_vb_2022.jpg

Az említett országok csapatait teátrális jeleneteken túl már sárga lapos (egyelőre elméleti) és pénzügyi fenyegetéseket (egyelőre szóbeli) is kaptak. Álljunk is meg itt egy pillanatra. A FIFA ugyanis gyorsan elébe ment a történéseknek, és felhívták a figyelmet, hogy ha nem tartják be a csapatok a különféle szimbólumokkal való szimpatizálásra vonatkozó rendelkezéseket, akkor annak következményei lesznek. Ahogy említettem, két opció merült fel: a sárga, és a pénz. A csapatok mit mondtak? Először ugye a pénzről volt szó, tehát nem gond, kifizetik. Amikor a figyelmeztető kártyák kerültek előtérbe, akkor egy kicsit elgondolkodtak. Az első sárgát ugyanis követheti a második, aminek ugye piros a színe. Igaz, hogy ezzel két színt már ki is lőttünk a karszalagról. De ha ez bekövetkezik, a többi szín összeállításáról már a lelátón vagy a hazafelé úton lehet elmélkedni.

Mit lehet ebből kiolvasni? A pénz nem számít! Ja, ha gyakorlati következmények vannak, akkor az más! Tudják hogy hívják ezt köznyelven? „Qrv@ság!” Anyagi érdekből olyas valamit tenni, ami jó a résztvevő feleknek. Biztos ilyen is van Katarban – már ami a fogalom klasszikus részét illeti„egyetlen” probléma van ezzel, hogy a résztvevők nem elsősorban ezért mentek oda.

Volt itt már arról is szó, hogy a játékosok, vagy nemzeti szövetségek majd nekimennek a FIFA-nak. Esetleg egyesek fenyegetőznek a kilépéssel. Hogy ezek mennyire üres szavak, vagy mi, illetve ki áll a háttérben, nem lehet tudni. Rengeteget pletykálnak arról, hogy a foci az egyik legnagyobb „pénzmosoda” a világon. Ehhez képes a magyar viszonyok csak „leányvállalati” kapcsolatban hozhatók össze velük. Arról meg nekünk „mezei fotelszurkolóknak” végképp nem lehet tudomásunk, hogy az arany- vagy éppen falábú fiúknak, illetve a nemzetközi sportvezetőknek van nagyobb hatalmuk a mozgásban levő pénzek felett. Ebből pedig nehéz eldönteni, hogy ki jön ki győztesen. A veszteseket tudjuk. Mi magunk, akik (még) szeretjük a (jó) focit.

A szervezőket sokféle kritika érte. A korlátlan mennyiségű pénzszórásban arra is futotta, hogy a stadionokban megfelelő legyen a hőmérséklet. Tehát arra is ügyeltek, hogy a résztvevőknek ezzel ne kelljen foglalkozni. Akkor megteszik ezt más összefüggésben. Kérdem én: miért? Értem én, hogy a foci nagyon nagy hatalom. A melegséggel meg mostanában egyre inkább „trendi” foglalkozni. De a kettő között feltétlenül összefüggést kell találni? Azt már látjuk mindenhol, hogy a melegjogi aktivisták egyre intenzívebben – nem tudok jobb szót – melegednek az érintettek szárnyai alatt. De az is tapasztalható, hogy ennek az összefonódásnak az „eredményei” egyre ellentmondásosabbak.

Én ki merem jelenteni, hogy semmiféle, valamilyen megkülönböztetés alapján „előírt” kvótának nem vagyok híve. Pl. férfi-női helyek különféle szervezetekben. Annál is inkább, mert mit ad Isten éppen a nemek „forradalmát is éljük. De már látjuk, hogy a filmes szakmában is irányelvek születtek a fehérek, a feketék, (sárgák, zöldek – még ha más értelemben is) a mozgássérültek vagy más alapon hátrányos helyzetűek darabszámára vonatkozóan is.

Folytatódjon a VB és inkább a pályán történtek miatt legyen forró a hangulat!

Kép: Pixabay montázs

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával