Kecskeméten is áradt a Tisza

Nálunk itt az Alföldön, különösen a Kiskunságban, minden csepp víznek jelentősége van. Nagyon kíváncsi leszek, hogy mit jelenthet nekünk (hosszútávon) a gátszakadás.

Amikor a ’80-as évek végén, a főiskolai bulikon megszólalt a(z) Europe, Végső visszaszámlálás (The Final Countdown) című felvétele álmomban sem gondoltam volna, hogy még 35 év múlva is emlegetjük. Pláne nem ilyen összefüggésben. Európa, egy újabb választás előtt, ráadásul egy olyan „matematikai sorozatban”, aminek azóta sincs vége. (De akkor honnan indultunk?)

Szó szerint ilyen zenei bevezető után 2024. május 22-én, szerdán, Magyar Péter megérkezett Kecskemétre. Azt nem tudom, utoljára mikor volt ekkora tömeg a főtéren, talán a valamikor szebb időket megért „Hírös napokon”, vagy talán a „Csiperó fesztiválon”. Sajnos ezeket az eseményeket is sikerült annyira lezülleszteni, (illetve teljesen eltüntetni) hogy az emberek már azt is kezdték elfelejteni, hogy milyen egy „teltház”. Mondjuk ezeket a dolgokat épp nem vágta a Polgármester asszony fejéhez a szónok. De sok más – abszolút életszerű(tlen)városi problémákat igen. Sőt ezeket még azok is hallották, akiknek munkáltatója kifejezetten megtiltotta a megjelenést. Ezt konkrétan MP mondta. Ééééés nem gondolom, hogy ennyi ember előtt éppen egy hazugsággal akarta volna megváltani a belépőjét. Már csak azért sem, mert ide még ingyenesen lehet jönni, nem úgy, mint a Szabadidő központba. Na, de nem elsősorban a konkrétumok adják a hangsúlyt az írásnak, hanem az ezek kapcsán jövő háttérgondolatok.

 

 mp_kecskemeten2.jpg

Ha már egyes „rajongóim” megláttak az élő közvetítésben, megkérdezték, hogy miért… (Mármint, hogy miért mentem el. Orbán Viktor látogatásán meg miért nem voltam jelen.) Remélem a sorok között olvasva, illetve konkrétan is leírva mégis csak kiderül.

Ami még mindig, sőt egyre több embert foglalkoztat, az a Magyar Péter „jelenség”. (Persze, hogy engem is. Ezért mentem ki.) Naná, hogy bántja a FIDESZ csőrét is. Hiszen – kis túlzássalnéhány hónap alatt annyi embert sikerült „összecsődíteni” különféle rendezvényeken, mint az „állampárnak” az elmúlt tizenegynéhány év alatt sem. Ráadásul „kötelező” (válogatott) meghívó nélkül! A FIDESZ, sőt VVV, pontosabban OV szó pedig szó szerint fél. Egyre kisebb, egyre szűkebb körű, és egyre rejtettebb gyűléseket tartanak. Itt volt néhány napja Kecskeméten is, csak a kutya nem tudott róla. (Én se, ezért nem is mentem el.) Pontosabban ez így nem igaz, mert pl. a Kétfarkú Kutyapárt aktivistája azért megjelent, meglehetősen markáns mondanivalójú plakátját is bemutatva a „vezérnek”. Ééééés még csak el sem zavarták, mert legalább ő is „hozta” a látogatói darabszámot. A táblára, pontosabban hordozójára egyetlen megjegyzés érkezett, amely stílusában valóban egyenértékű lett a megszólalóval. Ugyanis szó szerint a testhőmérsékletét próbálta meghatározni az aktivistának, csak sokkal útszélibb stílusban. Pedig a fiatal hölgy egy korábbi tábláján már próbálta bizonyítani, hogy szülne ő, ha megfelelő életkörülményeket biztosítani látná a leendő gyermekének. De az még hagyján, hogy nem lesz pénze a szüléshez, lassan már hely és megfelelő személyzet sem áll rendelkezésre a gyermek világra jöveteléhez. Még majd tényleg a gólyára kell bízni a dolgot.

szules.JPG

Én mégis azt mondom, nézzük a dolgok jó oldalát. Szerintem „tavaris” Putyin jobban járt, hogy nem a kutyák látogatták meg (akárhány farokkal is). Így ugyanis csak legfeljebb nyálas lett odalenn, de amúgy meg „vérfürdő árasztotta” volna el a gatyáját. És arra mégsem mondhatta volna, hogy kutyaharapást szőrével… A TELEX videóján a miniszterelnök kecskeméti látogatásának összefoglalója. Az ideillő rész 11:13-tól.

ov_kecskemeten.jpg

Még mielőtt valaki ebben is gyűlöletkampányt látna, hagy írjam le szó szerint: az irónia által megelevenített szólásoknak sosem a tettlegesség vagy a fizikai erőszak a célja. Hanem éppen az ilyesfajta „megoldásokat” elkerülendő békés megoldások.

Na, de térjünk csak vissza „MP”-hez, hiszen mégiscsak Ő van most „terítéken”. Hogy került ő oda, ahova… és mennyire lehet hiteles. Nyilván ezek meg költői kérdések, hiszen ilyen rövid idő alatt ezt senki nem válaszolja meg. Biztos vagyok benne, hogy több embert is elsősorban a kíváncsiság vonzott. Arányszámot persze én se merek mondani, hogy mennyi emberből beszél most az utolsó kétségbeesés, hogy történjen már végre valami.

Van ugyebár egy nagy ellentmondás. Miért „k@kilt” bele valaki abba a tányérba, amiből azért elég sokáig ehetett…? Kétségtelen, hogy MP-t kitúrhatták valamelyik húsos fazék mellől. Vagy egyszerűen végre valaki a „belső körökből” is fel mert szólalni az ellen, hogy a NER lovagok, illetve az oligarchák már túlmentek minden határon. És olyan aránytalanul érték el a habzsolás nagyságrendjét, ami „már káros az egészségre.” Örülök, hogy szinte szó szerint kimondta, amit én is naponta megosztok a környezetemmel: én értem, hogy „minden politikus lop”, de a nagyságrend…

Na, de tessenek kérem eldönteni, ki lehetne egy „újkori” Magyarország megteremtője?

  • Egy feltörekvő ifjú titán mindenféle ismertség és háttértámogatás nélkül?
  • Egy „kiégett” politikus, akitől már valamelyik korábbi rendszer miatt megcsömörlöttünk?
  • Egy letűnt korszak újraértékelt embere, aki rájött, hogy mikor, ha nem most?

Egyik sem túl életszerű. Az elmúlt évtizedek „próbálkozásai” után, ha nem is látunk tuti biztos alternatívát, a „tömegvonzás” alapján akár még egy „próbát” is megérhet.

Azért ne menjünk el amellett, hogy Magyar Pétert amiatt is próbálják lejáratni, ami a családjában történt, és erről hangfelvétel is van. Az ugyanis kétségtelen, hogy a családi erőszak bármilyen formája is elítélendő. Erről azonban nincs jogerős ítélet, bármi is történt. De valószínűleg ennek is oka van. De találgatásokba itt se menjünk bele, hogy miért.

Az elején még majdnem megijedtem, hogy az emberek csak nyalni mentek a főtérre. Hiszen többeknek a kezében egy óriási adag fagyi volt. De szerencsére ezt eltüntették, mire felforrósodott a hangulat. És ezt nem hűtötte le a Tisza áradása sem. Aztán, hogy lesz e folyószabályozás, ez még a jövő zenéje.

Képek: Saját. Továbbá a hivatkozások az MKKP Kecskemét albumából illetve a TELEX-ről linkelve

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.