C(z)igányozni szabad – bűnözni nem!

Mielőtt a téma valódi felmerülésének okára rátérnék, következzen egy kis felsorolás. (Addig is van idő, hogy előítéletek fogalmazódjanak meg, vagy akár egyesek le is higgadjanak.) Cigánypecsenye, cigányzene, cigánykerék, cigánykártya, cigányút, cigányhal. Csak néhány szó a Magyar Értelmező Kéziszótár 1975-ös kiadásából. Ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, hogy nem egy XXI. századi nyelvújító, rasszista agyszüleményeit vettem elő. Mindezekkel azért bátorkodtam előhozakodni, mert egyes politikusok már magának a „cigány” szónak a létjogosultságát, illetve a nyilvánosság előtt való használatát is megkérdőjelezik.

Miért is kell álszenteskedni? Főképp olyan esetben, amikor ennek a népcsoportnak különféle civil, illetve hivatalos szervei is folyamatosan szerepelnek, akár egyazon hírműsorban, ahol „nagyjaink” is megnyilvánulnak. Akár az Országos Cigány Összefogás vagy a Cigány Önkormányzat, (országos és különféle regionális szervezetekre épülve) de pl. a Magyarországi Cigánypárt is konkrétan a nevén nevezve épül bele a köztudatba. Filmtörténeti emlék: „Az utolsó padban” című filmben Lakatos Kati igaz sírva, de büszkén kiáltja, hogy ő bizony cigány. Nemzetünk büszkeségét, a 100 tagú Cigányzenekart még nem is említettem.

Több ismert és méltán elismert ember is viseli a nevet, még ha kissé régies írásmóddal is. Czigány György, (író, zeneszerző, szerkesztő, és számos szakmai és társadalmi díj büszke tulajdonosa) vagy Czigány Dóra a nemrégiben EB 3. helyezést elért női pólóválogatott kiválósága. Arról, hogy nekik van e valami konkrét kapcsolatuk a cigánysággal, nincs információm, de ez jelen esetben talán mellékes.

Értem én, hogy honnan jönnek az előítéletek. Meg mások is értik, csak a félreértelmezésből, és főleg a félremagyarázásokból (is) marha jól lehet politikai tőkét kovácsolni. A cigánybűnözés, nemcsak mint fogalom létezik, hanem ennek gyakorlati megnyilvánulása is. Csoportosan elkövetett garázdaságok, késelések, kisgyermekek felhasználásával bevonásával elkövetett lopások, mind-mind olyan cselekmények, melyeknek jellemzően cigányok az elkövetői. Még egyszer kihangsúlyozom, hogy érthető legyen: nem minden esetben, „csak” jellemzően! Ez ugyebár azt jelenti, hogy nem minden cigány bűnöző, csak vannak olyan törvénytelenségek, amelyeknél főszerepet játszanak.

Attól egy kicsit tartok, hogy ezt a „magyarázatot” nem lehet akkora nyilvánosságnak kitenni, mint a maszatolható, és különféle érdekeket „szolgáló” elméleteket. Pedig mennyivel jobb lenne mindent tisztázni…

Címkék: közélet cigány