Cigi helyett tejadót!

Bevezető helyett hagy „hülyézzem” le magam itt rögtön!

Ha én nem teszem, úgyis megteszik helyettem mások. De mielőtt mindenki kikelne magából, tessenek egy kicsit elgondolkodni. Ezt segítendő leírok egy másik címet: Szavaztak a magyarok, tiltsák be a dohányzást.” Csak azért nem tüntetem fel a forrást, mert a mai felgyorsult világban elég nehéz eldönteni, hogy melyik médium írta le először. Most már van párhuzam, el lehet dönteni, melyik a szimpatikusabb. De ugye az megvan, hogy mindkettő „ugyanazt” jelenti?

 torkos_borz.jpg

 

Jómagam nem dohányzom, és bármilyen hihetetlen még csak ki sem próbáltam. Igaz, akik olvassák a bejegyzéseket, már találkozhattak ezek a kinyilatkoztatással párszor. Szándékosan nem a „coming out” kifejezést használtam. Egyrészt mert félreérthető, másrészt mert idegen szavak. Én csak magyarul „szívok”… hidegben, melegben.

Az ember ilyenkor azért elgondolkodik, hogy folytassa e a történetet, vagy mindent bízzon az olvasó képzeletére. Elég szemét dolog más médiumokat bírálni olyannak, aki maga is benne van, legalább egy kicsit. Mint ahogy a szakmabéliek általában védik a mundér becsületét. Orvosok orvosokat, ügyvédek ügyvédeket nyilvánosan legalábbis nem nagyon „bántanak”. Na, de ki lenne az szakmán kívül, akik annyira belelátnak a másik dolgaiba, mint a hasonszőrűek? Báááár, a felháborító cím mögé, lehet, hogy valós tartalom sorakozhat fel előbb vagy utóbb.

Az adózással elég kevesen vagyunk tisztában, mármint a bonyolult hátteret illeti. A valóságot persze érezzük, hiszen a fizetési papírján mindenki látja, hogy a bruttónak meg a nettónak semmi köze egymáshoz. Az „áfát” még csak-csak tudjuk, mi az, boltba nap, mint nap járunk, és a legtöbb termék árának csaknem egyharmadát hozzáragasztják a pénztárnál. De amikor a dohányáruk jövedéki adójáról papolnak, (a benzinről nem is beszélve) mindenkinek elkerekedik a szeme is meg a szája is. Sokra ezzel nem megyünk, úgyis ki kell fizetni, mert egyébként nem mehetünk tovább.

Azt ugye tudjuk, hogy vannak olyan termékek, amelyek nagyon „károsak”, de adóbevétel szempontjából mégis megkerülhetetlenek. Erre komplett iparágakat építettek már, meg még fognak is, ugyanis ezek olyan jelentőségűek, hogy az egész világot mozgatják. A dohánytermékek meg az üzemanyag már szóba került, de ott van még az alkohol, a különféle „kemikáliák”, a hadiiparról nem is beszélve. Amiről itt leginkább szó van, az a belőlük származó hihetetlen összegű adóbevétel.

Leegyszerűsítve a dolgot, mi történik, ha betiltják a dohányzást? (Nem leszűkítik a lehetőségeket, életkorra vagy bármire tekintettel, hanem végleg „kivonják” a forgalomból a cigit.) Óriási adóbevétel-kiesés. Szerintem nem is tudnék annyi nullát leírni a kézzel fogható szám után, amivel ezt az összeget be lehetne mutatni. De ugye azt tudjuk, hogy azt a pénzkiesést valamivel pótolni kell, így is elég üres az államkassza. (Na, „jó”, hogy hova tűnik el a lóvé, az más lapra tartozik.) Honnan jöhetne vissza (minimum) annyi zsozsó? „Természetesen” rá kell tenni valamilyen formában egy másik termékre. Igen ám, de melyikre? Kézenfekvő lenne a következő népbutító áru. (Nem a kormánypropagandára gondolok, bár kétségtelen, hogy az is lassan ölő méreg.) Ott van ugye az alkohol. Ami bár már így is nagyon drága, (a zárjegyével együtt) de mégis „mindenki” megveszi bármennyibe is kerüljön. Igen ám, de pont a károsító hatása miatt, nehogy arra a sorsra jusson, mint a cigi, és „őt” is betiltsák. Jaj szegény, az adója tovább vándorolna egy következő termékre. Így aztán ha végigmennénk a napi bevásárlási listán, előbb-utóbb csak eljutnánk a tejig… Na nem mintha ez nem lenne elég „húzós”, de tök mindegy, mi nem az. Főleg ha a laktóz-, glutén-, vagy „egyébmentes” élelmiszereket nézzük. Mert amiben valami nincs, az egyértelműen drágább… Logikus nem?

A Wikipédia számtalan szesztilalmat felsorol. A legemlékezetesebb mégis csak a „klasszikus”, az 1920-1933-ig terjedő időszak Amerikában, amikor a az egész államszövetség területén megtiltották az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. Akkor virágzott csak igazán a szeszcsempészet. Kis hazánk felé levetítve a dolgot, – nyilván más megközelítésben – főleg az ukrán határon most is virágzik az illegális cigarettacsempészet. De mit hisztizek is én is, ez is egyfajta „zöldprogram” nem?

Igen, van az a pillanat, amikor a dohányzás életet ment. De ha nem is ilyen, de másfajta szélsőségekbe azért belesodródunk párszor az életben, és mégsem ekkor kiáltjuk, hogy hallelúja!

Bármerről is nézzük, van itt szívás rendesen. Akarva akaratlanul megkapjuk innen is, onnan is. Az kétségtelen, hogy a nemdohányzókat védeni kell. Én is „tűrök” időnként akarva, akaratlanul. De a teljes tiltás életszerűtlen, még ha összefüggésbe is lehet hozni a valódi élettani hatásokkal.

Kép: Pixabay montázs

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.