Gondolatolvasás vagy láthatatlanság

Van az az „élethelyzet” amikor két olyan lehetőség közül kell választanod, amelyben nem tudsz egyről a kettőre jutni. De a hétköznapokban minden döntést felelősséggel kell meghozni. Szerencsére akadnak játékos felvetések is.

Ebben az ismételten egyre jobban beszűkülő (beszűkített) világban több dolgot is tehetünk. Vagy begubózunk, és filmeket nézünk egy elképzelt valóságról, vagy próbálunk nyitottak maradni. Ha mással nem egy könnyed kikapcsolódással tartjuk formában a szellemi frissességünket. Csak a pihent ember fejében fogalmazódik meg a felvetés: ha szuperképességről lenne szó, Te mit kérnél: gondolatolvasás vagy láthatatlanság?

gondolat.jpg

Ha konkrét válasz-t szeretnétek kapni, akkor a láthatatlanság. Miért? (Ez is a kihívás része.) Mert így csak az talál meg az, aki valóban keres!

Azért egy ilyen felvetéshez könnyen társíthatók különféle gondolatok. Akiknek legéletszerűbb lenne a gondolatolvasási képesség, azok az érettségiző diákok. „Mire gondolt a költő?” – tették fal hajdanán a kérdést egy verselemzés kapcsán. Az ezzel kapcsolatos véleményem persze nem változott 2011. óta, még akkor sem, ha akkor lírai környezetbe helyeztem a női felmenő ágat.

Mémek és vicces oldalak kedvenc témája a férfi és a nő fejében torlódó gondolatok megértésére való törekvés. A női lélek sokoldalúságának kibogozására – még soha nem született jó „megfejtés”, erre – ne is várjuk, pont ezért szeretjük őket. Érjük be a férfi-gondolkodás egyszerűségével. Bár azt a pár dolgot sem mindig sikerül felsorolni, ami egyértelmű. Nemrégiben olvastam egy „felsorolást”, hogy a férfi a szexszel és a focival kielégíthető. És a sör? – kérdezték többen is felháborodottan. Ebben a trióban nem is értem, hogy miért kell sorrendet felállítani. Mindhárom dobogós!

A láthatatlanság gondolatköre megint csak ellentmondásos. Ha a mesevilágot hívjuk segítségül, akkor persze minden megbocsátható. Elég csak a Harry Potter filmeket említeni. De gondoljon csak mindenki a mai „modern” világunkra. Ki az, aki csak jó célokra fordítaná ezt a lehetőséget? Ráadásul úgy, hogy saját magának valóban hasznára válna, de ezzel nem sértené senki más érdekeit. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű?

Nyilvánvalóan nem kell eltávolodni teljesen az álomvilágtól. A gyermekeinket is a meséken keresztül tanítgatjuk az életre. Legalábbis a fejlődésük első szakaszában. Sőt anno Verne-re is furán néztek: Hogyan is kerülhetne az ember Holdra? … és tessék!

 

Kép: pixabay

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával: #mbbkújratöltve