Fiatalok, akik együtt nőttek fel Orbán Viktorral

Csupa fiatalok, akarom mondani örökifjak, akik „bejutottak” az ünnepi beszéd színhelyére október 23.-án.

Félreértés ne essék, alapvetően semmi bajom ezzel a korosztállyal. Annál is inkább, mert „lassan” én is ide tartozom. De hogy csak őket lehetett látni a közvetítéseken…

Az olvasók tudják, hogy nem igazán foglalkozom közvetlenül az aktuálpolitikával. Ennek mélységeinek megértéséhez többet kellene hozzá kutatni, olvasni. „Sajnos” a napi munkám mellett erre nem igazán van idő. De azért a politika hatását én is ugyanúgy érzem. Bár magam nem látogatom naponta magát a „közértet”, szerencsére van olyan kapcsolatom az „intézménnyel”, aki nem csak vásárolni, hanem dolgozni is bejár ebbe a közegbe.

 20221023_orokifjak.jpg

De ez nem jelenti azt, hogy a külsőségek megítélése felületességet jelent. Már csak azért sem, mert ezt mindenki látja, így nehéz félremagyarázni. A beszédet is csak azért néztem meg „élőben” (néhány száz km-el arrébb) mert az ott elhangzottakat nehéz lenne letagadni. Megmagyarázni persze lehet, mint ahogy azt meg is szokhattuk…

A képet az Indexről „vettem” (le). Félreértés ne essék, néztem a Telex-es, az Origó-s és a 24.hu-s tudósításokat is, de valahogy ez a fotó maradt. Sőt az M1 közvetítésében egy még inkább „érdekes” képsor tárult elénk. Azon kevés kiválasztott, aki az esemény közelébe került, még mindig nem volt eléggé „testközeli”?  Hiszen még a megjelenteket is kettéválasztották. Kíváncsi lennék, milyen színű VIP-kártyájuk volt azoknak, akiknek az első 1-2 sorba volt „jegyük”. Akiknek meg még tőlük távolabbra kellett állni, azok másodrendű „szurkolók?” A megjelentek azért elégedettek lehettek, hiszen a helyieknek bőségesen megköszönte a „szónok”, hogy vendégül látták. „… a zalaiak is sok mindent megtanultak, és semmit sem felejtettek.”

Az, hogy a beszédben folyamatosan a szovjet megszállás, illetve ilyen-olyan erőhatás volt terítéken, tulajdonképpen nem meglepő. Lehet, hogy ez az igazság. Végül is azóta átíródtak a történelem tankönyvek. Fogadjuk el, mert ez ellen most nem nagyon van tiltakozás a „másik oldalról” sem. Viszont most az is biztos, (legalábbis egyelőre) hogy ma még nem jönnek be az oroszok (vagy mindegy hogy nevezzük az ő valamelyik reinkarnációjukat.) Valószínűleg OV is azért nem emlegette, mert rá kellett volna világítani, hogy az egy irányból fújó szélnek miért van egyszer ilyen, másszor olyan fuvallata.

Na, de hol vannak a „klasszikus” fiatalok? – kérdezem most már direktben is. Egész Zalaegerszeg szerte nem volt olyan válogatott társaság, akit Viktorunk közelébe lehetett volna engedni?

A kórus tagjait azért ne soroljuk a fiatalok közé, de egy kicsit sajnálom őket. Bár az angyali fehérség alatt remélem jól fel voltak öltözve, így legalább jól mutattak az Istenként tisztelt "főni" mellett. Bár bőven elég lett volna addig ott tartani őket, amíg szerepük volt. (Gondolom éneklés, meg ilyesmi.) A szent beszédet a háttérben is lehetett volna hallani. Oda is levitték volna az innen-onnan fújó szelek. Hová lett a FIDESZ mozaikszavának első két betűje? Pedig az utánpótlásra mindenképpen érdemes lenne áldozni. Előbb utóbb eljön az a társaság, akit nem lehet csak úgy megfizetni, vagy pusztán ideológiával elcsábítani.

Még egy dologra azért kíváncsi lennék. Honnan lesz majd olyan vágókép, ahol sok százezres tömeg élteti a vezért? (Értem én, hogy ez most nem volt cél, csak olyan furcsa.) Úgy megszoktuk már, hogy, hogy a „sok milliós” követőtábornak mindig igen jelentős képviselője kiabálja, hogy Viktor, Viktor! Hallottam persze, csak most a jó hangosítás ellenére olyan vérszegényen hangzott.

Pihenjünk, mégis csak ünnep van, még ha most be is zsúfolódott a normál hétvégébe. Jobbulást kívánok a Miniszterelnök Úrnak! De most komolyan, ha nem minősülne reklámnak, még a gyógyszer nevét is leírnám.

Kép: Index

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával