Sajtbejgli

A karácsonyi „kajakóma” után nem túl szerencsés egyáltalán bármiféle ételről beszélni, de természetesen mindig vannak kivételek.

Még inkább necces a dolog, hogy benne rejlik a bejgli szó. Az is igaz, hogy a magyar nyelv sajátossága, hogy úgyis képes eltakarni dolgokat, hogy a másik végletet még kiemeli. 1-2 héttel ezelőtt, – amikor már nagyon vártuk a mákos „spirál”-t, – befutottunk a „mákbejglibe”. Azóta is emlegetjük, és fejben valóban jól esik visszagondolni rá, még ha testünk-lelkünk nem is kívánja. De a magyar ember szeme akkor is felcsillan, ha valamit csak a látószerve kíván. Ha pedig ez valódi alternatíva a gyomrot legalább 3 napig megkeserítő tésztaféle helyett, akkor meg is ütöttük a főnyereményt.

 sajtbejgli2.jpg

A sajtok általában fontos kiegészítői akár a főételeknek is, de most természetesen a „gasztronómiai kikapcsolódást” keressük. Számos alkalmazása létezik az asztali verziónak, különösen az előételek, díszítőelemek között is. De mivel az ünnepvilág bűvkörében vagyunk, maradjunk csak bejgli kifejezésnél. Képzeljünk csak el egy egyszerű sajtlapot, mintha csak kinyújtottuk volna a tésztát. Tök egyszerű dolog ez, még a füstölt verzió is. Persze csak akkor, ha egyébként is sajtkészítő vagy. ezután meg kell kenni a krémek végeláthatatlan világából, a neked leginkább tetszővel. Hagyma, fokhagyma, chili, na és persze ezek krémesített változatainak variációs lehetőségeit is felhasználva.

Az igaz fizikai hasonlóság megtalálása az eredetivel már csak néhány lépésre van. Fel kell tekerni, majd a sütési művelet ellentéteként a hűtőbe tenni. A darabolási fázissal már megidézhetjük a meleg konyha hangulatát. Érdemes a két ünnep között kipróbálni. Persze kapcsolhatjuk a szilveszteri hidegtál kollekcióhoz is, de ezzel újabb láncreakciót indítunk el az ember belsőségeinek megtámadására. A cél pedig éppen ennek elkerülése lett volna. De ha ez bejön, akkor megint kell valami elterelő hadművelet, hogy nevén nevezhessük azt, amit – legalábbis ideiglenesen – de a háttérbe akarunk szorítani. Mert a bejgli akkor is bejgli. Jó étvágyat!

Kép: Saját

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.