Ami még a légi katasztrófánál is szörnyűbb

A halál, a tragédia, a légi katasztrófa fogalmak önmagukban is sokkolnak. Összekapcsolva őket még inkább elgondolkodásra adnak okot. Sajnos az elmúlt időszak híreiben hallhattuk éppen elégszer. Nincs is szükség, hogy különféle jelzőkkel tovább fokozzam azt a mérhetetlen fájdalmat, amit a hozzátartozók most megélnek. Az őszinte részvét mellet különös tiszteletet érdemelnek azok, akik hiteles módon igyekeznek kideríteni a szerencsétlenség hátterét.

A hangsúly, most a „hiteles” szón van. Mert amit most egyes emberek, egyes hírportálok igyekeznek a köztudatba dobni, már több mint gusztustalan. Értem én, hogy „mindenki” abból él, minél nagyobb szenzációt tud kihozni egy ügyből. Előtérbe helyezve a gyorsaságot, a bulváros környezetet, a hatásvadászatot. Valljuk be őszintén az emberek tömegét leginkább ezek a tényezők befolyásolják – már-már a tényszerűséget is háttérbe szorítva. „Végre volt hír!” – sóhajthattak fel a hírügynökségek. Lassan ellaposodik az ukrán válság, Európán kívül is csak a „szokásos” háborúk zajlanak, az embercsempészek száma is csökken a migránsokkal együtt. Jah, és a brókerbotrányokat is takargatni kell valamivel.

Néhány nappal a Germanwings tragédiája után mindenki egy titokzatos videóról kezdett beszélni, amivel megint „fel lehetett dobni” a híreket. (A becsapódás előtti utolsó pillanatokat rögzíthette egy utas…) Nem elképzelhetetlen egy ilyen felvétel, de ennek a lehetőségnek ily módon való bedobása a köztudatba egyenesen gusztustalan. Vagy létezik egy ilyen, és ezt azonnal meg kell erősíteni hivatalos helyről, (természetesen a vizsgálatok befejezéséig nem lehet nyilvánosságra hozni) vagy ugyancsak legrövidebb időn belül hűvösre tenni azt, aki ilyet alaptalanul állít.

Tudom, tudom, ez csak egy „kisember” véleménye egy kis országból. Embereket nem lehet megváltoztatni ily módon. Ahhoz nagyobb „hatalom” kell, pl. a média. Pedig az nem egy hatalom. Igaz, annak egy eszköze, még pedig nem is kicsi… Csak azt kellene valahogy tudatosítani, hogy ezzel a „hatalommal” élni is lehetne, nem csak visszaélni.