1-es, 5-ös, és jó sok nulla

Ezek akár osztályzatok is lehetnének. Kinek-kinek a teljesítménye alapján egy focimeccsen.

Sőt, a nulla is lehet értékmérő, ha csak egy van belőle. De ha „egyéb” számjegyeket illesztünk eléje, mindjárt másképp mutat. Na, akkor tessenek összeolvasni a felsoroltakat!

Remélem, az utolsókat rúgom Fradiba. Pontosabban, nem is beléjük, hiszen távolról sem kívánom a végzetét. Már csak azért sem, mert a Ferencváros egy szent tehén. Annak pedig nem akarhatjuk a pusztulását, még akkor sem, ha a szomszédé. De az biztos, hogy egyre kevésbé a miénk. Ez a heti-blama viszont ismét rávilágított arra, hogy a magyar foci továbbra is beteg. Ami a legnagyobb baj, hogy a sok nemzetközi tapasztalattal nem hogy tanulnánk a nagyoktól, inkább – egyes szereplőit – a mi szintünkre rántjuk: LE!

tehenke_zold.jpg

Az elmúlt pár nap alatt annyiszor emlegettük a nullákat, hogy már kezdjük unni. 0:0, 0:3, és még nem is ez a „sok”. Az igazi sokk csak ezután következik. Sajtóhírek szerint a távozó „mester” 150 millió Forintnak megfelelő összeget kap. Igen Te – mint dolgozó ember – egész életedben nem kapsz ennyi pénzt, ha megszakadsz, akkor sem. Neki meg most azért jár ennyi lóvé, hogy ne dolgozzon tovább. Tudod mennyi 0 gurult itt el? 150 millió, azaz 7 darab tojás alakú számjegy. (150.000.000,- Ft) Ez még semmi! Azzal, hogy a csapat nem teljesítette a tervet – nem jutott a BL főtáblára – 4 milliárdot, azaz újabb 9 db nullát vesztett. (4.000.000.000,- Ft) Előttük a többi számjegy, gyakorlatilag csak szépségtapasz.

Nem értünk mi a focihoz, mondta Csercseszov, és ebben igaza is van, mint ahogy már korábban is elismertem. De a pénzhez se értünk, mint ahogy már többször bebizonyosodott. Csak az a baj, hogy akik értenek hozzá, ezt ők is tudják, így még inkább kihasználnak bennünket. Hagy kössem össze egy kicsit a két vonalat.

Szóval itt van ez valag „általános egyenértékes”. Mit hőbörgünk mi ennek mennyiségén, amikor más országokban ennél sokkal többről van szó! Ez utóbbiban valóban sok igazság lehet, de nem is ezzel a megközelítéssel van probléma. Hanem a forrással. Igaz, hogy nálunk is próbálnak úgy csinálni, mintha üzleti alapon jönne, – Pl. TAO-nak nevezett „támogatásból” – csak ugye az a baj, hogy ennek is a költségvetésben kellene landolni. Onnan pedig más, fontosabb célokra kellene fordítani. Persze ez még csak a jéghegy csúcsa. A hideg hasonlat meg már annyira elcsépelt, hogy lassan ott tartunk, hogy a Titanic tragédiájában is csak egy „jelentéktelen” szerepet játszott. (Annyiszor beszélnek már róla másképp.) Tudjuk persze, hogy ez a politikában is pontosan ugyanígy működik. Hiszen a kormánypártok finanszírozásában soha nincs semmiféle hiba vagy hiányosság. Az ő kutyáik valahogy hízelgősebbek, és másként mutatják ki a foguk fehérjét, mint pl. azok, amelyeknek két farka is nőtt. Az érdekes viszont, hogy utóbbiak mégse csóválják kétfelé.

A foci mindenkinek szórakozás, csak nem mindegy, ki játszik kivel. Mint ahogy a pályán sem jelentéktelenek, úgy a partvonalon túl is mások a szabályok. A probléma csak ott van, hogy mi is áldozatai vagyunk a „veszteségeknek”. Igen azok is összedobják ezeket a pénzeket, akik nem a lelátón szurkolnak. Sőt, a narancsért azoknak is fizetni kell a boltban, akik még mindig ebben a gyümölcsben látják a jövőjüket. Pedig a szüretnél elég kevesen vannak jelen.

Kép: Pixabay – feldolgozás