Adventi „mákbejgli”

Ha valaki megint valami nyelvtani csalafintaságra számítana, csak nézzen a címlapfotóra!

Kreatív ember a magyar – mondják – és ez az internetes mémek végeláthatatlan sorában is megmutatkozik. Itt azonban nincs semmiféle trükk vagy valaminek a kifigurázása. Ez a mezítelen, vagy ha úgy tetszik mákos valóság.

 adventi_makbejgli.jpg

Már megint a XXI. század nyelvújítását élem. Pontosabban élném, de amikor megláttam a tányéron levő ínyencséget – akkor még egészben az árusnál – rögtön előjött belőlem a karácsonyi kisördög. Csak a szélét kenték be mákkal, vagy a belseje is ilyen? Szerencsére a felvetett kérdésemre az eladó nem sértődött meg, csak nevetve nézett, hogy egy újabb „hitetlennel” áll szembe. Ami ugye az adventi ünnepségsorozat kezdetén nem túl szerencsés találkozás. Miután kifizettük, már mindenkinek őszintébb volt a mosolya. De a valósággal csak a tányérra való szeletelés után találkozhattunk. Nem, barátaim, ez nem mákos bejgli. Ez „mákbejgli!” Tényleg olyan, amilyennek látszik. No, de valljuk be őszintén, ez a mai „modern” világunkban nem túl sűrűn fordul elő. (Nem csak úgy átnevezték, mint az OMSZ-t.)

„Vicces” figura lehetett ez a Jézus. Minden vele kapcsolatos ünneppel összefüggésbe hozható a bejgli. Olyannyira, hogy akik nem hisznek a személyében, a süti mellet azok sem tudnak elmenni szó nélkül. Nem véletlenül tart minden háziasszony attól, hogy hogyan is sikerül az ünnepi asztalra szánt finomság. Ahol ugyebár mi a fő szempont? Igen, a mák! Mármint, hogy mennyi van benne. Bizonyára Ti is hangot adtatok már annak a vágyatoknak, hogy mi lenne, ha nem is lenne benne tészta, csak a töltelék. Háááát tessék. Ki lehet tenni a soha nem gondolt matematikai párhuzamos jelzést. Ebben az összevetésben: Külcsíny = belbecs! Ránézésre, állagára és az ízében való megmérettetésben is nagyon ott van!

Korábban magam is bemutattam az alternatív adventi koszorúim egyikét. Ezeket persze nem kínjában csinálja az ember, inkább próbál valamiféle vidámságot teremteni a megfelelési kényszer hatására időnként egyre görcsösebbé váló készülődésben. A mostani alkotás ezek után biztosan az egyik legkedvesebb emlékké válik majd. Hiszen nem csak hasznos, hanem finom is. Az adventi gyertyákat szimbolizáló 3+1-es tányérkoszorúval kívánok mindenkinek szeretetteljes készülődést! – ja, és persze jó étvágyat! 

Kép: Saját. Származási hely: Szeged, adventi vásár a Dóm téren

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.