Csak átnevezik az OMSZ-t

Van (volt) egy olyan intézmény az országban, amit mindenki ismer(t). Ha esett, ha fújt, akkor Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ha két ember találkozik, óhatatlan, hogy az első témák egyike az időjárás. Legyen az randevú vagy családi beszélgetés. Sőt, egy üzleti tárgyalásra való érkezéskor is gyakran szóba kerül, ha másért nem, a téli útviszonyok miatti késés okán biztosan.

idojaras.jpg

Az utóbbi különösen érdekes, ezért felhívnám a két (fő) szekértábor figyelmét. (Kormány és ellenzék.) Mégpedig, hogy a Gergely (naptár) és a karácsony, ugyan logikailag párhuzamba állítható, de a névhasonlóságot kivéve nincs összefüggés a főpolgármester személyével. Irodalmi stílusban is meg tudom fogalmazni. Mármint hogy a „drága” Miniszterelnök „huncut” videója ellenére:

Karácsony és Gergely, de mégsem főpolgármester.

Köztudott, hogy szeretek játszani a szavakkal. De van az a helyzet, amikor azok kiforgatása igencsak felborzolja a kedélyeket. Mindenki előtt ismert az alábbi idézet: „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” A mondat „lényege”, hogy egyes elemeit másként kiemelve, hangsúlyozva, teljesen más értelmet nyer. Ennek jegyében értelmezzük egy kicsit az írás címét. A nyomatékosított szavakat nagy betűkkel kiemeltem.

CSAK átnevezik az OMSZT-t. Jelentése – szerintem – az, hogy: hiába az ellenkezés, tiltakozás, akkor is úgy lesz, ahogy ők akarják.

Csak ÁTNEVEZIK az OMSZ-t. Jelentése – szerintem – az, hogy: nincs itt semmi látnivaló, csak egyszerűen átnevezik és kész.

Bár a megközelítés egy kicsit más, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz. Az első egy erődemonstráció, a második pedig egy lekezelő stílus. Tulajdonképpen egyik sem áll távol a döntéshozók lelki világától. Ugyebár a történet kezdete néhány évvel ezelőttre datálható, amikor egyszer már megfogalmazódott az Országos Meteorológiai Szolgálat megszűntetése. De egyszer csak beugrott valakinek, hogy ez az egyetlen olyan nemzetközileg elfogadott „testület”, amelynek adatai felhasználhatók pl. a légiközlekedés terén. Valószínűleg ez hozta meg annak előkészítését, hogy a háttérben elinduljon egy másik szál. Ééééés, az idő őket igazolta! (Mondjuk, efelől nem hinném, hogy bárkinek is kétségei lettek volna, de akkor is.)

Egy szakmai szervezettel való „játék” szerintem még jobban felborzolja a kedélyeket. Apróság lehet ez, ezért is került ketrecbe ez a megjegyzés, mintegy kiegészítőkén, és nem kiemelésként. De ha már elkülönítés, akkor jöjjön egy kis színes szösszenet. A sokak által kedvelt Reisz András. (Tudjátok, az ízes felvidéki tájszólással beszélő meteorológus.) Mit mondhatott, vagy mit nem? Tessék összerakni a következő 4 kifejezés kombinációit: jó idő, rossz idő, bejött, nem jött be.) Egyik évadban még önálló ismeretterjesztő műsora is volt a „királyi" TV-ben, aztán meg egyszer csak elvitte valami "szélvihar".

Az új cég – a tervezet szerint – a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. – lenne. Ilyenkor azért egy kicsit sajnálom, hogy nem vagyok gazdasági szakember. Mert az utolsó három betű (Zrt) bizonyára valamiféle pénzügyi vonalra is utal. A kormánnyal összefüggésbe hozva ez azért nem túl biztató… (És akkor még finoman fogalmaztam.) Így – józan paraszt gyerekként – csak annyi kérdésem van, hogy miért nem lehetett a hosszan felsorolt feladatkört simán megfogalmazni az OMSZ részére? Így „csak” annyi rémlik fel, mint a vármegye-rendszer esetében. Legfeljebb egy kicsit más, (kisebb) a nagyságrend. De értelme kb. ugyanannyi. Egy új hivatal kialakításának minden apró részlete. A levélpapírtól a bélyegzőn át a hasonló kisebb és nagyobb tárgyi dolgoktól kezdve, az újabb szoftverek és hardverek beszerzéséig. De ott van még a szervezeti felépítés kidolgozása, (átalakítása) és megannyi „láthatatlan” bürokratikus fekete folt. De nem (csak) ezek a lényeges dolgok. Hanem az, hogy vagy a már meglévő, vagy új belépő haverok helyzetbe hozása, azok „támogatása”.

Hogy stílusos legyek, „jön még derűre ború”. Vagy „borúra derű” is, ez csupán nézőpont kérdése. Most mindenesetre megyünk a télbe, de abban biztosak vagyunk, hogy eljön a tavasz. Mindenféle tudományos előrejelzés nélkül is. Akkor pedig választások lesznek, amit ez a szakmai fórum nem tud megjósolni. Persze vannak jelek, annak kimenetelére, de addig még sokféle széljárás előfordulhat. Mindenesetre az értékeléshez újabb adatot kaptunk, az biztos.

Kép: Saját

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.