Ha a rendőr az alma, a tanár a körte

Folyamatos építkezés helyett kapkodás, látszatintézkedések a választásra való készülődés „fényében,” vagy inkább árnyékában.

Bármilyen probléma felmerülésekor mindenki azonnali megoldásokban gondolkodik. Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez működik. De adódnak olyan szituációk, amikor mindenki tudja, hogy nem ez a megoldás.

Az év elején többször is szó volt ezen a felületen a tanárok (akkor még) jövőbeli fizetéséről. Mivel konkrétan nem beszéltem erről mostanság pedagógusokkal, ezért tényszerűen nem tudok beszámolni a mai valóságról. Általánosságban szó van átlagokról, meg hogy ki nem kapott, akinek kellett volna, de ennek kristályosodására hagyjunk még időt. Lényeg, hogy az „általános” emelés hatására nem oldódott meg a helyzet egyik pillanatról a másikra. (Valljuk meg erre reális esély nem is lehetett volna azonnal.) Persze a hétköznapi ember csak hiszi, hogy nincs gyors „megfejtés”.

tanar_rendor.jpg

Csak azért idézem ide az INDEX írását, mert ott részletes elemzés olvasható arról, hogy mikor, és milyen feltételekkel lehet felgyorsított megoldásokban gondolkodni az oktatást illetően. Különösen az ironikus megközelítések miatt érdemes 1-2 pillantást vetni rá. Így magunk elé képzelhetjük, hogyan válhat valaki 1-1,5 év alatt pedagógussá.

Az egyfajta rövidített megoldásoknak nagy mestere a magyar „felső vezetés”.példát láthatunk erre a „rendőrhiány” kezelésénél. Bár konkrét esetet nem találtam arra, hogy egy halőr a rendőrrel párban teljesített volna szolgálatot. Igaz, ennek egyik oka, hogy viszonylag kevés összetűzésem van az egyenruhás szervekkel. Mondjuk a „láthatatlan” rendőrség fogalmába sok minden belefér.

Na, de ne hasonlítsuk össze az almát a körtével, azaz a rendőrök munkáját a tanárokéval. Már csak azért sem, mert a „szerv" alkalmazottainak általában azonnali és gyors döntéseket kell hozni. A tanárok „tudás-átadási” feladataira hosszabb idő áll rendelkezésre. Persze ez nem magyarázat arra, hogy a (ki)képzésük mennyi időbe telik. Mindkét foglalkozásnál létezik olyan alapszakma, amire adott esetben lehet építeni. De a nulláról indulni azért több kell annál, mint hogy valaki „született” tehetségből váljon bármelyik terület mesterévé ilyen rövid idő alatt.

Értem én, hogy az idő sürget, és most kapkodás van. A közelgő választások pedig még inkább arra sarkallják az illetékeseket, hogy gyors és látványos megoldásokkal rukkoljanak elő. De gyermekeink jövőjét nem a cirkuszban kell megalapozni, még akkor sem, ha a „sátras” megoldás, anno nekem is része volt a gyerekkoromnak.

Igaz, a színvonalas és tudatos tanításnak olyan következményei is lehetnek, hogy a mostanihoz hasonló politikai vezetés hosszútávon ne legyen életképes.

Kép: Pixabay montázs!

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.