Ítélet a (videó)bíróról

videobiro.JPGMég nem kapta fel kellő lendülettel az internet világa a videóbíró segítségével meghozott első (már ami az idei VB-t illeti) 11-es jelentőségét, én azért rögtön ettem rá egy gesztenyepürét. Jó volt! Az ítélet is, meg a nyalánkság is!

Pontosabban a tizit ezután is lehet vitatni, (az édességnél nem szólhat bele senki) egy dolgot mindenképpen leszögezhetünk. A játékvezető kihasználta a rendelkezésére álló lehetőségeket, és ez alapján döntött. Történt ugyanis, hogy a Franciaország – Ausztrália mérkőzés 54. percében a kenguruk hazájából érkezett Risdon a 16-os vonalának közelében becsúszott a gall-kakasos Griezmannak. Az uruguayi spori sípja néma maradt, de a videóbíróval történt konzultáció (és megtekintés) után határozottan a 11-es pontra mutatott. (Nem mellesleg a büntetőt a sértett értékesítette.)

Lehet e ezután vitatkozni? Persze, otthon egy sör mellett, illetve a közösségi oldalakon nem túl irodalmi stílusban. Úgy-úgy, ahogy szoktunk. Egy biztos. Mindezidáig a játékvezetőnek semmiféle konkrét segítsége nem volt. Igaz, növelték az asszisztensek számát, de ezzel a népes stábbal csak az ugyancsak szubjektív szemlélők lettek többen. Igen, a javaslatot most is egy népes videóstáb teszi, de van „némi” technikai segédlet. Andres Cunha pedig tökös volt, felvállalta, hogy elsőre nem jól látta és bemutatott. Taps, gratula! Szerintem neki is megkönnyebbülés, és nem lesz álmatlan éjszakája, amiatt, hogy „csak” érzésből kellett eljárni.

Szerencsére a döntést meghagyták annak a kezében, akit éppen azért küldtek oda, hogy ítéletet hozzon. Ezzel megmaradt a tekintélye. (Nem mellesleg megdolgozik a pénzéért!) Úgy gondolom nincs is helye további fórumoknak. Akkor tényleg nem lenne értelme az egésznek, ha a pl. a videóstáb hozna kötelező érvényű ítéleteket. (Vagy netán jó magyar szokás szerint még az ombudsmannak is lenne hatásköre. Ha már itt tartunk, van még egy pozitívnak tűnő irányvonal. (Aztán, majd ha lesz rá példa ezt is megrágjuk…) Az asszisztensek azt az útmutatást kapták, hogy csak a tuti leshelyzetet intsék be. Ha nem lesz gól, úgyis tök mindegy. Ha meg bemegy, úgyis segít a technika. Nincs felesleges játékmegszakítás, kieső idő. A TV néző fejében meg így is, úgy is tologatja a mama bugyit.

Kép: pixabay