Fehérvár feketében úszva

kakislabda.JPGBüdös van Székesfehérváron. Nagyon büdös. Szó szerint és konkrétan orron át érezhetően. Nekik így indul a reggelük, és egyre sűrűbben, különösen az utóbbi fél évben. Az persze nem baj, ha az ember megkönnyebbülve kezdi a napot, de ez a lakás egy kis helyiségében, csendes magányban az igazi. Ha az „illatfelhő” egy nagy tágas környezetben, zajos körülmények között érkezik, egészen más gondolatokat szül, mint a reggeli tolófájások utáni életérzés. Sőt, ebbe még a foci is adhat egy nagy csavart, – most nem a bélcsavarodásra gondolok – és ez további kérdéseket vethet fel.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, ha étkezés közben nézi a TV-t, előbb utóbb olyan reklámokba, műsorrészletekbe „szalad” bele, ami kaja után is ráért volna. De a reggeli sűrű menetrendbe nem mindig fér bele, hogy a tevékenységek ilyen módon való programozása is szigorúan szabályozható legyen. Hol egy tampon felhelyezés, (egy kis kék folyadékkal azért csökkentve a közvetlen hatást…) hol egy örvény a gyomorban, hol egy már megemésztett probléma kerül terítékre. Az, hogy két kapszula prosztatagyulladás csökkentőt, vagy több tonna fekáliát kell feldolgozni (fejben) az már szinte mindegy is. Ez utóbbiba futottam bele kedden reggel az ATV Start műsorában. Az persze kinek-kinek gusztusa szerint választható, hogy melyik csatornát nézi reggelente, és ebben nyilván az ízlés és a pártszimpátia is belejátszik. De hogy mindenhol bűzlik valami, az is biztos. Persze ezt már nem kell elfogyasztani, legalábbis fizikailag, hiszen már mások megemésztették. Akkor hogy kerül most az asztalunkra?

Például úgy, hogy valaki nagyon nagy üzletet látott abban, hogy a fél Balkán (Horvátország, Szlovénia) fekáliáját a Dunántúl kellős közepére szállítsák. Az említett adás két műsorvezetője arról kérdezte Székesfehérvár önkormányzati képviselőjét, hogy az utóbbi időben egyre többször érződő bűz vajon honnan ered. A beszélgetésben sokféle szempont felmerült, a szakmaiságtól a gazdasági érdekeken át, a CSOK-on keresztül a hölgyek megtermékenyüléséig bezárólag. Még mondják, hogy a pénznek nincsen szaga. Ez önmagában igaz is, de amit eltakar, az bűzlik csak igazán.

A téma olyan kemény volt, (még ha szállítás közben folyékony is) amely után egy kicsit oldani kellett a feszültséget. Hogy ez mennyire sikerült, döntse el mindenki magában. Vujity Tvrtko ugyanis arról kérdezte búcsúzóul a képviselő asszonyt, hogy a MOL Fehérvár FC szégyenteljes kupaszereplése után, milyen a közhangulat a városban. A hölgy pedig elmondta, hogy az összeomlás után mindenki le volt sújtva, de a sikeres hétvégi meccs után már a csapat mellé állt. Itt vége is lett a beszélgetésnek, tehát az én kérdésemet már csak az internet széles e világának teszem fel:

Annak a mérhetetlen sok forintnak, amelynek java közpénzek elherdálásából (is) származik, úgyszintén nincsen szaga? Valójában ennek szintén nincs. De az a vagyon, ami a hátterében meghúzódik az fejben is valójában ennyire színtelen és szagtalan? Ez nem bántja az emberek orrát … fülét, farkát esetleg más érzékeny testrészét?