Európa legjobb égi lélekvesztői Szegeden

Végre! – csettintettek újra a szegediek. Rendszeres látogatói ugyan az itteni légtérnek az óriás lufik, mégis fényévekben (vagy legalábbis félévekben) mérhető az az időpont, amikor újra repülhetnek.

Szeptember 12-18-ig Szegeden rendezik a Hőlégballon Európa Bajnokságot. Ha valahol, akkor itt igazán fontosak az időjárási tényezők. Talán egy kis kárpótlás mindenkinek, hogy a kezdetek nagyon biztatóak. Legalábbis a bemelegítő felszállások reggel és este is zökkenőmentesek voltak, a helyi lakosság égre meredő tekintetének legnagyobb megelégedésére. (No, meg persze egy kis bátorságpróba, a szegedi közterületek meglátogatása során.)

holegballon_kozeli.jpg

Bármennyire is rosszul esik, „muszáj” a jelenlegi helyzetre fogni, hogy minden valamire való program csúszott, elmaradt, késett, kiesett vagy legalábbis „elhalasztódott” az elmúlt egy-két évben. De ez most bejött! A kívülállóknak pedig teljesen mindegy, hogy miért vannak ezek a járművek a levegőben, nekik ez is egyfajta kikapcsolódás. Különleges látvány a ballonokból már egy-két darab is. De az, hogy egyszerre közel 100 is végigkúszik előttünk (felettünk) már önmagában is szemkápráztató.

holegballon3.jpg

Természetesen ezen szerkezetek „közlekedése” is ellentmondásos. Hiszen a nagysággal együtt jár, hogy a mozgásuk koordinálásához ugyanolyan szakértelem szükséges, mint egy „komolyabb” járműéhez. Amilyen nagyok, olyan lassan haladnak, de ennek van egy óriási előnye: sokáig láthatók – szinte egy helyben – így jól meg lehet őket figyelni hosszú időn át.

Bizonyára kevesen tudják, hogy a hőlégballonoknak különös elhelyezkedésük van a repülési rangsorban. Ezeknek szinte minden (légi) járművel szemben elsőbbségük van. Mondjuk az is igaz, hogy nem igazán tudnának csak úgy, hipp-hopp, kitérni bárki elől is.

Ha tehát valakinek a konyhaablakon keresztül beszűrődik egy furcsa – gázkitörésre emlékeztető – hang, akkor ne ijedjen meg. Nem felejtette el elzárni a pörkölt alatt a tűzhelyt. Csupán egy kíváncsiskodó léggömb pilótát ihlettek meg az ínycsiklandó ételek illatai. Persze a közel 25 feladatsorból álló bajnokság résztvevőinek a pontosság mellett a távolság, a sebesség és a magasság megfelelő megválasztása is a feladat részét képezi. Jó repülés, ezen a késői május 1.-én!

Kép: Saját

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával