Nemzeti sportjaink tortába foglalva

Még messze az év vége, hogy elkezdjünk évet értékelni. De ha a kereskedelmi láncok már októbertől a télapót várják, ne csodálkozzunk, hogy felborul az időérzékünk.

Egy születésnap persze egészen más. Ez adott naphoz kötődik, így csak egy kicsit lehet ide-oda tologatni a megünneplését, hogy minden meghívott egyszerre érjen rá. Hogy a két felütés hogyan kapcsolódik egymáshoz? Na, ezt kell a legkevésbé megmagyarázni. Egy kilenc gyertya fényével bevilágított estén sok olyan esemény is szóba kerül, amelyet már nehéz lenne egy kézlegyintéssel elintézni.

 vizilabda2.jpg

Egy kislány életében a sportágválasztás sosem egyszerű dolog. Különösen mostanság, a nagy „gendersemlegességben” összemosódnak még a fizikai különbségek is. Csodának tekinthető e, ha vízilabdasport nem csak a férfiasságából adódó jellemzői, hanem magának a játéknak, a labdának a szeretete is bevonzza a lányokat? Különösen úgy, hogy a magyar vízilabda a kisebb hullámvölgye után újra erőre kap, és reméljük, ismét felülhet a világ trónjára.

Nem úgy, mint a másik „leginkább magyar” sport, ami éppen a bizonytalansága miatt került a reflektorfénybe. Hiszen egy „huszárvágással” éppen a lovat ütötték ki harcosaink alól. De, mint tudjuk, ahogy a lovagi játékokon szokás, a paripák „elhagyása” után sokkal inkább előtérbe került a kard, vagy a test-test elleni közdelem. Csak remélni tudjuk, hogy az öttusa is újból erőre kap, ha tisztázódnak a folytatás feltételei.

Nem véletlenül nem említettem a focit, hiszen az abba ölt pénz már mindent elhomályosít. (Na meg túl is nőtte a „nemzeti” jelzőt.) De egy kilenc éves kislányt is már megérintenek a mindennapi közélet eseményei. Maszkban kell lenni az iskolában, de még az is bene van a pakliban, hogy ismét bezárják.

Na de hagyjuk a „politikát” még ilyenkor is. Ezt a tortát a nagynénik és nagybácsik töltötték meg túróval, citrommal, és persze nem kevés szeretettel. Ezt ezúton is köszönjük! A fizikai alkotóelemek össztömege meghaladta a 8 kg-ot, de a hozzáadott lelki támogatás, és az ünnepelt mosolya nem mérhető az SI mértékegység rendszerében.

Boldog születésnapot!

Kép: Saját

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával