Kecskére (töltött) káposztát

Karácsonykor egy ilyesfajta klasszikussal előrukkolni nem vall túl nagy kreativitásra. Ugye? De a „hozzávalókat” megismerve ezen azért nem kell olyan nagyon meglepődni.

Azért azt tudni kell, hogy ez nem egy főzős „műsor”. De, hogy az embereket is időnként „megkavarják” az sem újdonság. Legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy ki a „szakács”.

Hallelúja, fellégezhetünk, megjött Brüsszelből a pulykapénz! Hiába no, a lejárató kampány sikeres volt, és megijedtek az EU- diplomaták, hogy csak virgácsot hozott nekik a Télapó. Nehogy már a Jézuska is megbüntesse őket. Felszabadítottak végre minden eddigi összeget, amit a „jó magyaroktól” eldugtak a párnacihába. „Nagyjaink” most büszkék lehetnek magukra, ezt is megoldották.

kecsere_kaposzta.jpg

Siker, pénz, csillogás, idézhetnék a KFT nótáját. (Most nem a pucér nős részre gondolok. Na, nem mintha azon túl kéne lépni, de az azzal kapcsolatos szankciók kimenetelről egy kicsit hiányosak az ismereteim.) De nem minden „KFT” jár ám jól! Csak azok, akiket az újonnan felállított „bizottság” is jól megvizsgált…

Kinevezték ugyanis az új korrupcióellenes cég vezetőjét. De akik ettől az intézkedéstől megnyitották a pénzcsapot, tudták, hogy milyen döntés született? Mármint, hogy ki nevezett ki kit és mire? (A kérdés már csak azért is az, hiszen Magyarország pénzügyi helyzetét egy igen befolyásos ember is kritizálta a közelmúltban.) Bár a fene tudja. Annyi vizsgálatot folytattak, hogy most már biztos beleláttak „mindenbe”. Legalábbis abba, amit megmutattak nekik. Ezek után már „csak azt nem értem”, hogy miért vannak a különféle nyomozóhatóságok, ügyészségek, hogy a különféle társszervekről ne is beszéljek. Ja, hogy ezek csak a kisemberek „ügyes-bajos” dolgaival foglalkoznak. Persze. Párizsi-lopás meg hasonlók. Hogy ezekkel is tele lehessen kürtölni a sajtót. Talán el lehet fedni egy nagyobb mennyiségű „közpénz” alapítványi formába történő átmentését.

Félreértés ne essék! Minden törvényellenes tevékenységet ki kell vizsgálni, és meg kell torolni! Csak háááát vannak azok a „cselekmények” amelyeket törvénybe iktattak. Függetlenül attól, hogy az minden „normális” helyen finoman szólva is megkérdőjelezhető. De a törvény az törvény. Az alól meg ugye nem lehet kibújni… Kivéve a gyevi bírót!

Voltak olyan visszhangok, hogy ha megkapjuk ezeket a „zárolt” pénzeket, akkor majd a tanárokat jól kifizetjük belőle. Ha ez ilyen egyszerűen menne, az több szempontból is baj lenne. Na, nem a tanároknak, mert ők rögtön látnák az eredményt. De a pedagógusok között is van még sok olyan józan gondolkodású (legalábbis remélem) akik tudják, hogy így nem lehet pénzt osztani. (Legalábbis nekik nem.) Ezeket az összegeket a megfelelő célokra lehet felhasználni, ahol majd jól megforgatják őket. De nem egyik zsebből a másikba, mert attól legfeljebb elszédülnek. Na meg azok is, akik a pénz útját próbálják meg követni. Szegény őseink, akik feltalálták a pénzt! Meg azok a sokkal későbbi leszármazottak, akik az egyszerű általános „egyenértékes” árucserét tudományos alapon is meghatározták. Ha tudnák mivé lett a „pénzük”. Szerintem úgy „forognának” a sírjukban, mint a mai „modern” pénzmozgás.

Az egyik legnagyobb sírást éppen attól a magyar ásványolaj-forgalmazó cégtől hallottuk, amely a benzinár-stop bejelentésének környékén, kiadta, hogy mekkora nyereséget könyveltek el az idén. Tudjuk, hogy nagyon ügyesek, hiszen egyetlen éj leple alatt annyi kutat töltöttek fel üzemanyaggal, hogy ekkora utat a télapó meg a Jézuska még közös összefogással se tudna bejárni.

Talán egy dolgot lehet biztosan tudni: hogy ki a N(y)ERtes!

Kép: Pixabay, montázs

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával