Mozi: pénz HARRY pénz POTTER pénz 6,5 pénz

 

/Harry Potter és a halál ereklyéi/
Adott volt egy (szinte) tökéletes alapmű. Benne elgondolt alaptörténettel, megtervezett terjedelemmel, sőt egy előre (talán nem) látható végkifejlettel. (Majdnem) sikerült elrontani egy filmsorozattal. Bááááár még nincs vége.
Ne keseregjek itt azzal, hogy egy epizódról való írogatással nehéz bekapcsolódni a sorozatba így a vége előtt nem sokkal! Hisz akkor meg minek „próbálkozom”! Így nem is nyafogok. Most jutottam el idáig, pont. Főleg, hogy egy (szinte) mindenki előtt ismert, és többek szerint elismert műről van szó, ahol elsősorban nem a sztorit kell elmondani, hanem egyrészt feleleveníteni, másrészt megjeleníteni kell egy olyan világot, amit az olvasók csak elképzelni tudtak maguknak. Bár ez utóbbinak is volt egyfajta varázsa, hiszen mindenki olyannak képzelte el, amilyennek akarta. Nyilvánvalóan a filmkészítőnek se az volt a feladata, hogy egyfajta csőlátásra késztesse a betérőket, de azért abba az irányba sem kell eltéríteni bennünket, hogy az a bizonyos elképzelt világ összeomoljon. Na, ennyire azért nem (volt) tragikus a helyzet, de rányomta a bélyegét mai „modern” anyagias világunk…
Mi az, hogy Harry Potter 6,5? Hogy, hogy mi? Ha adott egy (regény) sorozat, ami hét könyvből, azaz hét – egymástól jól elkülöníthető – részből áll, akkor a belőle készülő filmet is illő (lenne) ily módon bemutatni. A hatodik rész után jönne a hetedik, és vége. Az jobb, hogy Harry Potter és a Halál ereklyéi 2/1? Egy túrót! Vagy én látom rosszul, hogy nem az utolsó könyv a legvastagabb a könyvespolcomon? Jaj, már én is kilóra mérem a kultúrát!
Óriási lelkesedés övezte már az első filmnek egyáltalán a létrejöttét. Olvasói (nézői), filmkészítői és forgalmazói részről egyaránt. Az első (nem is váratlan) sikerei után, utóbbiak egyre inkább dörzsölgetni kezdték az eddig sem túl száraz tenyerüket, hogy micsoda egy feneketlen pénzeszsákba nyúltak. Hiszen egy olyan folyamat indult el, aminek (látszólag) sosem lesz vége. Oh, lesz még másik hat rész, de mikor jutunk még el odáig – mondogatták. Aztán ahogy közeledett a vég egyre inkább tudatosult bennük a felismerés, hogy a bőségszaru forrásai veszélybe kerültek. A végére érve pedig egyértelművé vált a dolog, vége lesz egy olyan – valóban ritkaságszámba menő – sorozatnak, ami kihatással lesz a pénztárcájukra. A döntés: toldjuk meg egy filmmel.
Tény és való (J. K.) Rowling-ot már az írás közben megpróbálták többen befolyásolni, hogy változtassa meg az alapkoncepciót, és folytassa a regényt, még ha más szálakon is. De szerencsére a csajt még nem kapta el az amerikanizálódás szelleme. Vagy legalábbis (még) nem eléggé. Pedig milyen jól mutatna még egy Harry Potter és Voldemort 28. feltámadása című rész…(Én kérek elnézést azoktól a fanatikusoktól, akik idézni tudnak a Rocky VI. vagy a Rendőr akadémia 8. valamelyik jelenetéből.)
Magáról a konkrét cselekményről nem sokat illik beszélni, már csak a spoilerezés miatt sem. Harry – egyre szűkülő „jóakarói” társaságának segítségével – tovább folytatja „küzdelmét” a nagy Úr ellen. Pontosabban egyfajta útkeresésre indul, hogy találkozzanak végre. Ennek mintegy álcázása a „Halál ereklyéi”-nek keresése. De legalább megtudjuk, (már aki nem olvasta a könyvet) hogy mik is ezek egyáltalán. (Na, jó, elismerem így az idő múlásával, meg a szürkeállományom csökkenésével, nekem is voltak fekete foltjaim egyes jelenetekkel kapcsolatban.) Így mindenkiben tudatosul, hogy nem ismeretlen dolgokról van szó, hanem olyan tárgyakról, amelyek fel-felbukkannak a korábbi történetekben.
Tény és való, hogy a második részből (Harry Potter és a titkok kamrája) született fim sikerült a legjobban, ezt nehéz lett volna felülmúlni. De ha már megszületett a döntés a helyi (filmes) oligarchák társaságában, akkor azt a két és fél órát is meg kellett tölteni valamivel. Az időhúzás miatt még inkább kiélesedik a kontraszt a mai „modern” hangulathajhász (villogó, durrogó, puffogó) jelenetek és a melankónikus, de mondjuk inkább unalmas párbeszédek között.
Valami értékelést a végére? Meg kellett nézni, hogy folyamatos legyen a képfeltöltés, és várjuk, hogyan sikerül a befejezés!
Címkék: mozi közélet mese