Könyv: Dlusztus Imre – Soós Kálmán: A jó magyar pálinka

Nem, nem, ezúttal nem a (köz)helycsere sorozat folytatódik, hiszen Róma „örök”-sége után nem is lenne célszerű valami hasonló témába belefutni. Akkor miféle folytonosságot hirdet ez a hungarikum?

Az oké, hogy nem vagyok már egy „könyv-szűz”, hiszen a SzeretŐ szívek című erotikus antológia kapcsán már sikerült szerelmi kapcsolatba lépni egy kötettel. De ha az ember bárhol „megjelenik”, mindig új erőre kap, és melegség tölti el a szívét. Ja, hogy a pálinkának is van egyfajta lélekmelegítő hatása? Akkor ez az egész „árukapcsolás” talán nem is a véletlen műve.

Pálinka.JPGNévvel, telefonszámmal ellátott levelet kaptam a minap, mégis valami titokzatosság sugárzott belőle. A kedves – akkor még – ismeretlen úr, arról érdeklődött, hogy én írtam e a szeszmese című blogbejegyzést. Felcsillant a szemem, hiszen ez a „történet” már három éve született. Az igaz, hogy akkor is sikert aratott, hiszen a „Rövidazélét” blog pályázatán pálinkafesztiválos belépőt ért! Az írás most új életre kelt. Bekerült egy olyan kiadványba, amiről álmomban sem gondoltam volna, hogy kapcsolódási pont lehet. A szesz jótékony hatására elbódult agyamban meg sem fordult, hogy egy játékos szösszenet, egy szakmai szinten is elismerésre méltó könyvben kap epizódszerepet.

Dlusztus Imre és Soós Kálmán, a kötet két szerzője kincskereső úton járt.

„Nemzeti italunk szűkre szabott hazájában arra keresték a választ: mi történt az elmúlt másfél évtizedben? Kinek és minek köszönhetjük a jó magyar pálinka reneszánszát? Mi a titka, hogy ennek az újjászületésnek az üteme a hazai borászat példás helyreállításáét is felülmúlta? Honnan az erő, hogy hazai hódolói népes táborát maga mögött tudva, ma már világhódító útra készül?”

Az már persze más lapra tartozik, hogy az én írásommal mennyire leltek kincsre. De az nagyon is elgondolkodtató, hogy az internetes világ szabadságától elkorcsosult világban van még olyan hiteles személyiség, aki felkutatja egy számára megragadó szerzemény forrását. Egyeztet az „alkotóval”, és mindenki számára egyenrangú partnerként mutatja be a nyilvánosság előtt. Ezért külön köszönettel tartozom Kálmánnak. A kötet a „Mihazánk Könyvkiadó” gondozásában, Dobrotka Pálnak, a szegedi kiadó vezetőjének szárnyai alatt jelent meg.

Aki idekattint, az más oldaláról is megismerheti a pálinkázás hatásait!