„Sport”-ot csináltak a kereszteződésből

Ha valaki ismeri ezt a kereszteződést, akkor most csodát láthat. A Google-autónak egy olyan szerencsés pillanatot sikerült megörökíteni, amikor alig van forgalom. Igen, Kecskeméten járunk az Izsáki út és a Sport utca találkozásánál. A figyelmeseknek – és a naponta erre járóknak – az is feltűnhet, hogy ez nem egy mai kép. Nem bizony, még 2018. júniusában készült. Azóta valami megváltozott. Nem, nem. Nem újították fel az utat. De aki erre gondolt, jó helyen kapizsgált. Csak egy „kicsit” átalakították. Ja, hogy nem előnyére változott a helyzet, azon már meg sem lepődünk.

sport_utca.JPG

Az itt élőknek nem kell különösebben ragozni, hogy az Izsáki út, Kecskemét egyik legforgalmasabb aszfaltcsíkja. Ez régebben is így volt, sőt ezután még inkább megnő az igénybevétele. Vadonatúj lakópark az uszoda Mercedes Kosárlabda Akadémia körforgalomnál, bővülő egyetemi campus, a multi-üzletláncok megközelítésének fő csapásiránya, valamint a Homokbánya bővülése. Tudom-tudom… az nem egy „pesti” dugó, ami itt reggel, délben, este kialakul, de mi itt vidéken is fel tudjuk sorolni a saját „szentjeinket”, különösen így advent idején. (Főleg, hogy mikuláskor is emlegettük őket.)

A levezető forgalom enyhítésére többféle mende-monda született már megoldási ötletként az elmúlt évtizedekben. (Lehet mondani, hogy az északi elkerülő is ide sorolható, de csak lehet mondani…) A négysávosítás gyakorlati megvalósítása sem hoz már sok javulást, de ennek „csak” ígérgetése végképp nem. Ami biztos, hogy a helyzet napról napra romlik az iménti felsorolás „lehetőségeit” figyelembe véve. Lényeg, hogy gyakorlatilag semmiféle előrelépés nem történt. Illetve egy valami mégis. (Csak ezt nem verték nagydobra az illetékesek.) Volt egy kis egérút, vagy legalábbis egy „egér-sarok”. A leleményesek ugyanis nagyon ügyesen megoldották, hogy ki tudjanak kanyarodni a Sport utcából az Izsáki útra. Jobbra fordulás esetén felmérték, hogy a buszmegálló meghosszabbított sávja elért a Sport utcáig. Ezt pedig jól ki lehetett használni, még olyan áron is, hogy néhány „alvajárót” egy kicsit noszogatni kellett.

sport_utca2.jpg

De ennek vége! Megjelentek ugyanis a „problémamegoldók” és néhány „ütőképes” félgömböt telepítettek az úttestre. Ezek pedig nem igazán futómű-barátok. (Kivéve persze az igencsak szaporodó SUV+ modelleket, de ezeket egyébként sem kellett félteni egy kis „túlbuzgóságtól”.) Lehet, hogy figyelmetlen voltam, és nem olvastam a hosszú távú terveket a miértről, akkor én kérek elnézést. De most inkább arra koncentrálok, (szigorúan az Izsáki úton közlekedve) hogy udvariasságból – meg a közlekedést szervezőknek tisztelettel „adózva” – ki- illetve beengedjek néhány „szerencsést” akik a Sport utca irányából ki-, illetve az oda befelé autózást választották.

Képek:

  1. Google
  2. saját