Két szökőkút között Szegeden és Kecskeméten

Az éltető víz sokféle összefüggésben megjelenik a hétköznapjainkban. Időnkét „széria változatban”, pohárban, máskor viszont adódhatnak örömteli, látványos, de erősen félreértelmezhető szituációk is.

Abban a „szerencsés” helyzetben vagyok, hogy hetente, de egyes időszakokban naponta, ingázhatok a két megyeszékhely között. Hosszú távon ezt még kényszerből is nehéz lenne megtenni. Ezért örömteli, hogy vannak olyan pillanatok, események, amelyek joggal dobogtatják meg az ember szívét.

Szegedet annyiféle (pozitív) jelzővel illették már – általában joggal. (Negatívak is vannak, de ezt tegyük el későbbre.) Egyik „plusszos” megközelítés: a vizek városa. Ebbe sok minden belefér, a település vízi főútvonalától a környező halastavakig. De nem mellékes a gyógyvízről elhíresült fürdő, vagy a csodatévő forrásként emlegetett Anna-kút sem. Most mégis egy olyan „vizes pontra” hárul a figyelem, amelyet nagy várakozás előzött meg. A Móra Ferenc Múzeum külső-belső megújulása jelentős részben az épület bezárása mellett zajlott. Így ezt a folyamatot kevesen láthatták.

Ami azonban az épület előtt történik, azt minden „véletlenül” erre járó megszemlélheti, nap mint nap. A korábbi, óriási „vízsugárral” működő szökőkutat sokan szerették, de valljuk meg a világ többi nagyvárosához hasonlóan kissé elavulttá vált. (Igaz, többeknek jól esett a nyári kánikulában az időnként feltámadó szél segítségével hűsölni a vízpárában.) Most végre lehullt a lepel, és megnézhetjük mi nőtt ki a földtúrásokból.

szeged_szokokut2.jpg

Több szegedi hírportál is beszámolt arról, hogy a hét közepén megtartották a próbaüzemet, én a szegeder.hu képét választottam. Sajnos a kép kicsit csalóka, hiszen másnapra visszatért a szürkeség a térre, és csak a meglehetősen nagy rendetlenség látható, amiből arra lehet következtetni, hogy ebből az idén már nem igazán lesz végeredmény. Ezért tettem ide az én fotómat.

szeged_szokokut.jpg

Sajnos ez most ilyen őszi záró rendezvény hangulatot idéz, hiszen az időjárás hidegre fordulása miatt, hamarosan pihenő üzemmódra kell kapcsolni. Ami a medvékhez hasonlóan a téli álmot jelenti. De legalább lesz mire várni tavasszal.

Itt gyakorlatilag véget is érhetne a történet, ha nem lenne ennek a felületnek a „lényege”, hogy vannak árnyoldalai is egy ilyen felvetésnek. Kecskemétet is emlegetik időnként a vizek városaként, még akkor is, ha a legismertebb és legnagyobb vízfelület – a Benkó Zoltán Szabadidőközpont – is az ember keze munkájának hathatós segítségével jött létre. Na de vannak kisebb vízfolyások is, és itt nem feltétlenül a Csukás-érre gondolok.

hiros_forras.jpg

Bizonyára sokan ismerik akik a cím miatt tértek be ide, azok biztosan hogy Kecskemét főterén is van egy szökőkút, amelynek „keletkezése” meglehetősen ellentmondásos. Ez a Hírös forrás. Hogy mi köze lehet ennek Szegedhez? Igaz csak „urban legend”, de a két említett városban időnként felröppen a történet, hogy miképpen került oda az Alföld közepére ez a „törpe vízi erőmű”. A városi legenda lényege, hogy ezt a műtárgyat eredetileg Szegedre tervezték. Ami fura kanyar ebben, hogy nem éppen főtéri látványosságnak. „Állítólag” a szegedi temetőben a halottak hamvasztás utáni búcsúztatásaként a hamvaikat szórták volna ide. (Erre egyébként a monumentális – fekete gránitból készült – alkotás még alkalmas is lehetett volna.) De aztán, hogy erre műszaki okok, vagy a szegediek nem tetszése tett pontot, talán soha nem tudjuk meg. Végül is a hírös városiak elfogadták, még körbe is ünneplik egy-egy városi forgatag alkalmával. Sőt a túláradó „szeretet” jeleként még mosóport is öntenek bele egyfajta „hangulatfokozó” elemként. Azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy ez utóbbi, sok szempontból elítélendő.

Térjünk most inkább vissza Szegedre, ahol az új látványosságnak többféle szerepet is tulajdonítanak. Nyilván egyfajta turisztikai élményt is nyújt majd. De központi fekvése miatt akár a megszokott esküvői fotók mellett új háttereként is változatosságot jelenthet. Igaz, ha csak egyfajta nyáresti kikapcsolódást hoz a béke szigeteként a nagy szárazságban, már nyugodtan lehet aznap este aludni. 

Kép: szegeder.hu kontra lepcsohazonkivul.blog.hu, kozterkep.hu

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával