Zanzibár a „fekete ember” földje

Nagyon sokféle szempontból színes világban élünk. Mondom ezt akkor is, amikor a sokszínűséget többféleképpen lehet értelmezni.

Ebből fakadóan teszik is ezt elég gyakran, leginkább szélsőségesen. (Itt most nem a költőkre gondolok.) Pl. a padok esetén egy festőművész a színhőmérsékletre, míg egy „aktivista” ezt is más összefüggésbe helyezi, és emberre vetíti ki.

Ez az írás az átlagosnál is hosszabb lesz. Még az is lehet, hogy – egy kedves barátom szerint – a lényeg nehezen kihámozható. Így csak azok kezdjenek bele, akik le tudnak menni alfába, kellően pihentek, vagy nagyon jól ismernek engem. (Vagy legalábbis azt hiszik.) Mégsem az a tipikus, hétvégi, ágyba bújós olvasmány. Amikor közel két hete elköszöntem, finoman próbáltam jelezni, hogy a visszatérésem témája akár többeket is érzékenyen érinthet.

sanyi_zanzibar_ujsag_kicsi.jpg

EMBEREK-ről lesz szó, így nagybetűvel, vagy legalábbis ebből indulunk ki. Bármennyire is fura, az egész emberiséget fegyelembe véve, általános hasonlóságot nagyon nehéz lenne megfogalmazni. Mégis, ha kimondjuk az „ember” szót általában az emberi fajra gondolunk, aminek mi is „részei” vagyunk. Mégsem tudunk mindenkit így kezelni, sőt elsősorban a hibáira koncentrálunk.

De mondjon már valaki egy olyan embert, aki tökéletes. Na jó, vessük el azt a Híradó részletet, amikor nyugdíjas néni, a minimál nyugdíja mellet a „drága” miniszterelnök kezét csókolgatva hálálkodik. Olyannak, aki valóban drága, annyira, hogy a mamának is annyiba kerül, mint nekünk. De Jézusig se szeretnék visszamenni, nehogy még álszenteskedéssel vádoljanak. Mert ugye ő azért megmondta a tutit. „az vesse rá az első követ...”. Olyan szempontból mindenképpen egyformának kellene tekinteni az embereket, hogy nem lenne szabad őket bántani. Annál is inkább, mert leginkább csak egy másik hasonszőrű tudna ilyet tenni.

Ennek ellenére vallom, hogy az emberek nem egyformák. Már csak a bőr színüket tekintve sem. De ez miért lenne baj? Valószínűleg a világ megteremtője, a genetika, vagy a Darvin elmélet (mindenki ossza be magának) eldöntötte, hogy mennyi féle legyen. De talán ennek a különbözőségnek az lett volna a lényege, hogy évezredek múlva meg összekeveredjenek? Egy fenét! Na, ez persze nem mond ellent annak, hogy akik önszántukból szeretnének egymáséi lenni, azok ne tehessék meg. De ennek létrejöttét, sem ennek megakadályozását ne lehessen külső eszközökkel kierőszakolni!

Ne feledjük, a nem is olyan régmúlt történelmében a náci Németország mindenhatónak hitt vezetője is megpróbálta már „csoportosítani” az embereket, ha nem is feltétlenül a bőrük színe szerint. De azért az ugyanolyan rasszizmus volt... Ugye-ugye, a „fajtiszta” német nép elmélete... mintha az is tőle származna. Jaj, ezek után nem is merem leírni a „Nationalelf” (német fociválogatott) összeállítását. Ugye épp most zavarták el a kapitányt. Csak azt „várom” hogy ebbe is összefüggést lásson valaki.

Vannak tehát a Földön színes egyéniségek. Ezek egy jelentős része fehér. De ugyancsak sokaságot képeznek a sárgák, a feketék, ráadásul mindegyiknek többféle árnyalata van. De lehetne pl. a szemek állását is vizsgálni. (Most nem arra gondolok, akiknek még az sem áll jól.) Pl. közülünk nagyon kevesen tudják megkülönböztetni a távol keleti országokból érkezetteket. Melyik a japán, a kínai vagy a koreai. Van persze nekem is olyan ismerősöm, aki meglehetősen közelről is ismert egyet-kettőt, meg és tudta őket különböztetni, mégis fehér ember lett a férje.

A koreaiak közül még az is kérdés, hogy északi vagy déli. Mondjuk az északiaknál nem nehéz, mert mindenki egyforma a diktátor rendelete szerint. Még a hajviseletük is. Nem véletlenül tűnik ki közülük az „atomtörpe”. Nem elsősorban a hajával, hanem a hasával. De legalább a népe látja, hogy milyen jól él, érdemes érte dolgozni. Persze a mi felcsúti „vitézünknek” is meg van ez a jó tulajdonsága. De ő legalább nincs ezzel egyedül. De, hogy se őt, se mást meg ne sértsek, fogjuk inkább a genetikára.

Na, de térjünk vissza a színekhez. Hogyan jellemeznénk leginkább az afrikai földrészt? Főleg úgy, hogy leírásokban, tudományos kutatásokban, természetfilmekben a leginkább a fekete kontinensként említik. Tagadhatatlan, hogy ez leginkább az itteni lakosság jelentős részének bőrszínéből adódik. Jó, persze, hogy bányásznak szenet is sok minden más mellett. Ezt ráadásul jelentős részben „feketemunkás”-ként teszik meg, nem beszélve arról, hogy az őket leginkább kizsákmányoló, jórészt fehér emberek hasznára.

Még egy meghatározó megközelítés. Kevés annyira ismert szimbólum van a világon, mint az olimpia jelképe, az egymásba fonódó öt karika. Azt már kevesen tudják, hogy ennek színei a földrészeket jelképezik. Most nem sorolom fel mind az 5-öt, csak egyet említek: Fekete= Afrika. Van még kérdés?

A hosszú repülőút alatt (2+7 óra) volt idő mindezeket megfogalmazni. Így mindezek jegyében érkeztünk meg ennek az óriási kontinensnek egy ehhez képest pici szigetvilágába, Zanzibárra. Igen, itt is van kötödés a színekhez, hiszen valószínűleg az arabok nevezték el „fekete ember”-nek. Nem valószínű, hogy rosszindulatból. Egyszerűen csak hittek a szemüknek. Azt pedig csak észrevették, hogy az ő bőrüknél határozottan sötétebb. Még akkor is, ha az sem hófehér.

Miért ne lehetne mindenről úgy beszélni, mint ami valójában. Persze van az az értelmezés, az a szövegkörnyezet, ami elrugaszkodik az alapoktól. Szándékosan bántó, másképp értelmező pedig – látszólag –ugyanazokat a szavakat használja.

Még szerencse, hogy a „cigányozással” kapcsolatos téziseimet már korábban megfogalmaztam, így nem kell megint arra hivatkoznom, hogy mindén példa rossz. Persze „könyvégető” Dorka most ismét felemlegette a témát, úgy gondolom nem feltétlenül rossz szándékkal. Csak ugye mai „modern” világunkban már nem csak az nem mindegy, hogy mit mondunk, hanem az sem hogy ki mondja.

Pedig ebben a pici országban (visszakanyarodva hazánkra) is mondanak sok okosságot az ellenzéki oldalon is. De a fene bánná, ha kormány az ő javaslataik közül, a magáénak mondva, de bevezetne néhányat. Lehet, hogy az ország nagyobb része élne jobban, mint 15 évvel ezelőtt. Kevesebb lenne a „feketefenekű” a mások szemében. És a több pénzből még többen eljutnának a fekete kontinensre. Élményekkel gazdagodva, és megmutatva, hogy ott is élnek emberek, sőt EMBEREK. Akik emberszámba veszik azokat is, akik velük szemben még mindig azt hiszik, hogy ez egy más világ. Igen más, nem csak fekete, hanem sokkal színesebb, mint ahogy gondolnák.

Kép: Saját

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával