„Mindenmentes” november

Minden rendes hónapnap vannak sajátosságai, nehéz is lenne emiatt bármelyiket is külön kiemelni. A november azonban olyan, amely elsősorban a megvonások miatt híres (vagy inkább hírhedt).

Sokan polemizálnak azon, hogy mi jöhet a light-cola, az alkoholmenetes sör és a guminő után. Hááááát tessék!  A 11. hónap is benne van a hivatalos naptárban, így évről évre meg kell vele küzdeni. Természetesen a megfelelő „komolysággal.”

Már a nyitás is erős, arról nem is beszélve, hogy vallási szerepe miatt máris megosztó. Igen, azért „mentes”, mert azon szentek ünnepe, akiknek nincs „kijelölt” időszakuk. Az első vita tárgya máris adott, hogy miért megosztó a vallás. Egyrészt mert egy álszent világot élünk. A „vizet prédikál és bort iszik” szólásunk utalásunk nem véletlen köthető a főtereken álló kúpolás épületekhez. Mint ahogy az sem, hogy a hétköznapi életbe átvitt mondanivalója sokkal egyszerűbb. Az ember nem aszerint él, ahogy azt kifelé mutatja. (Pontosabban mutatni szeretné kifelé, csakhogy a hétköznapi reakciói nagyon gyorsan elárulják a hátteret.) De ugye ezt tagadni, még inkább megerősítik a zárójelben megfogalmazott gondolatot. Másrészt, ha valaki komolyan vallásos, annak egyik legfontosabb tényezője (szerintem) hogy higgyen magában, és ezt erősítse azzal a „bibliai” kultúrával, amibe a saját hitét ágyazza. Ez pedig nem állhat „egyenes ágon” azzal párhuzamban, hogy másokat is erről akarjon meggyőzni.

sutemenyes_talca.jpg

Akik rendszeresen olvasói a felületnek, már egész jól képben vannak az étkezőasztalom mintázatával. Sok téma illusztrációja született már meg ezen a helyen. Most itt egy újabb „gyöngyszem”, amelynek lényege, hogy nincs itt semmi látnivaló. Persze a tálca melletti felirat még egy adalék a „hiánygazdálkodáshoz” a mostani témában.

Ez az „összefoglaló” elsősorban a „mentességre” épít, így ezeket próbáltam előtérbe helyezni. De ha már a vega világnap is a startnapon van, akkor legalább látják, hogy van ami ezt is elhomályosíthatja. Ha valaki hisz a vegán életmódban (és gyakorolja is) akkor lelke rajta. Biztosan nagyon sok előnye van, gondolom van benne valami, ha már ennyi a követő. Ami nincs, az a hús, de van egy olyan érzésem, hogy ebben is van egyfajta „nulla/zéró”- ellenségeskedés. Egyesek ugyanis vallják, hogy semmiféle állati eredetű kaja nem mehet be a szervezetbe. Ezzel persze nagyon sokféle másból is kizárják magukat. Hiszen a „magyar ember” tárházából nem nagyon hiányozhatnak a tej, illetve tojás alapú kiegészítők. Éééééés ekkor jönnek az „újítók” (szebben megfogalmazva az „alternatívok”) akik elmagyarázzák, hogy a kivételek miért erősítik a szabályokat. Itt pedig megint „joggal” merülhet fel az „álszent” kifejezés. Hiszen a „böjt” fogalma valami hasonló „étlapot” jelent. Hiszen számtalan érvet hallhattunk már amellett, hogy akkor fehér vagy más színű húst mégis lehet, a halról meg nem is beszélve.(De ezt majd hagyjuk meg a következő hónap ételeinek tárgyalására.) Tudom, van aki mindig hiányolja az álláspontomat, ami most szerintem elég egyértelmű: Ha nincs hús vasárnap az asztalon, akkor megkérdezem: „mi az ebéd?”

Félreértés ne essék, a többi téma is komoly, annak ellenére, hogy nem ennyire hosszú az „elemzés”. Hogy némelyiket mekkora szigorral kezelik egyesek, az már persze véleményes…

Van például ez a „száraz november”. Kétségtelen, hogy nagyon sok baj forrása az alkohol. Hiszen ennek hatására tágul ki leginkább a világ sokak számára. (Egy bizonyos szint után persze inkább beszűküléssel párosul – a látásmódot tekintve mindenképpen.) Itt ugye jön az egészség, és ennek pillanatnyi, illetve hosszú távú hatása egyaránt. Gyorsan meg is kérdezem azokat az aktivistákat, akik meg az 1-1 pohár jótékony hatását hirdetik fennen, hogy ebben a hónapban mi az alternatíva a nemes nedű pótlására. (Akik meg a járművezetésben változtatnának a zéró tolerancia feloldásán, azoknak figyelmébe ajánlom, az itt leírtakat.)

Alig több mint 20 éves hagyománya van a „momember” mozgalomnak, amely a férfiak egészségét hivatott előtérbe helyezni. (Kétségtelen, hogy ők azok, akik sokkal inkább hátrányba helyezik az szűrővizsgálatok látogatását.) Egyenes az összefüggés azzal, hogy nem igazán szeretünk orvoshoz menni. De az a helyzet, ami a magyar folyamatokat illeti az egészségügy helyzet terén, nem annyira biztató. De egy olyan világban, amikor még a miniszterelnök egészségét is hamisítják, akkor mit várhatunk… A bajusz növesztése persze kétségtelenül látványos, különösen azoknál, akik általában nem viselik ezt a „testékszert”. De nekem bevallom visszatetsző, igaz velem is előfordul, hogy „elmulasztom” a borotválkozást. Ahogy sok minden mást is, tudomásul veszem a bajszos-szakállas embereket, csak engem ne akarjanak meggyőzni… Amikor meg a teljes szőrtelenítésről vagy éppen annak elmaradásáról esik szó ezek kapcsán, szerintem mindenki beszélje meg a párjával, hogy hol van a határ.

Az utóbbitól már tényleg csak egy lépésre, de ugyanebben a hónapban van az önmegtartóztatás „ünnepe”. Mondjuk, akik éppen „távoltartásra” vannak kárhoztatva, szerintem kevésbé élik meg „piros betűs”-nek. Bár ha néhány napot kell kibírni, akkor még csak-csak… De ha ezt hónapban kell mérni, akkor azért hagy döntse már el az ember, hogy alkalmaz e „alternatív” megoldásokat. (Még akkor is, amikor egy fentebbi bekezdésben kicsit más összefüggésben jelent meg ez a szó.) Annál is inkább, mert a környezet nem lesz kevésbé „béketűrő”, ha nem tudja, hogy mi az oka a szokásosnál izgatottabb lelkiállapot külső megjelenési formáinak.

Ezek után ugye nem véletlenül jegyzem meg, hogy a nemzetközi férfinap nov. 19-én van, ami ugye Erzsébet napja. Meg se merem kérdőjelezni a párhuzamosságot, hogy van e összefüggés azzal, hogy a nemzetközi nőnap meg Zoltán napjára esik…

Tudom-tudom… egy ilyen „mindenmentes” hónapban, még pont ez az írás hiányzott. De így talán érthetőbb, hogy így összefoglalni az egyik „legegyszerűbb” dolog: Mindent mértékkel! Így nincs szükség szélsőséges korlátozásokra.

Kép: Saját – mindenmentes sütemény

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával