ARC a buborékban, vagy épp azon kívül

„Elfogtunk egy levelet!”, – idézhetném KERN András klasszikusát. De itt egy kicsit nagyobb „papírokról” van szó, nehéz lenne egy borítékban elrejteni.

Mondhatni, az ARC-kiállítás az egyetlen olyan dolog, amikor a nagy plakátozásoknak értelme van. Az út mellett csak elvonja a figyelmet a forgalomról. A választások idején pedig az emberi elmét ferdíti el a valóságtól. Ide viszont célirányosan jönnek az látogatók. Ugye Te is eljössz!

Ebben a nagy rendszertelenségben amiben élünk, ezen blog-felület talán egyetlen olyan témája, amely minden évben visszatér. Ráadásul nagyságrendileg azonos időpontban. Most pl. egy olyan buborék formájában, amely remélem, sose durran ki, legfeljebb épp a megfelelő időpontban. De kiszúrja e valaki? Pl. olyan dolog, ami másoknak is bántja a szemét. Mert, hogy irritálja az biztos. (Az INDEX is azért írt róla.) Csak kérdés, hogy kiteszi e valaki a kirakatba, vagy akár az ARC- kiállítás képei közé. Azt mondanom se kell, hogy ezek a képek nem láthatók a tárlaton. Szerkesztőségünk viszont az idén is hozzájutott olyan „művekhez”, amelyek nem élték túl a zsűri ingerküszöbét.

ovohely.jpg

A 2017-es tárlat témája ihlette az akkori széljárás megjelenítését. Ebből is látszik, hogy mennyire igaz annak szeszélyessége. Azt nem mondhatjuk, hogy most újak fújnak, legfeljebb kicsit átalakultak. Csak Bródy szerzeménye örök, ami viszont nagy kitartást követel. „Nem lennék játéka…”

„Szabad vagyok! - mondta a majom a rácsnak. Én nem, mondta a rács, engem majmok köré zártak!" (Ami talán a Rolls Frakció előadásában a legismertebb.) Ez az idézet már megjelent itt a blogban, hiába no, vannak „örökérvényű” szólamok, melyek szerint minden relatív. Különösen igaz ez a nézőpontokra. Még akkor is, ha van egy általánosan megszokott „kukkolási” helyzet. Nézzünk is bele „kimaradottak” egy szűk listájába!

Az első kép talán túl direkt módon ötvözte a népi „ritmusokat” a valósággal. (Címe: Iránymutatás) Hogyan is tehette volna másképp, amikor ez a helyzet? Természetesen a „ráutáló magatartást” azért a helyszínen is észre lehet venni.

iranymutatas_blog.jpg

A második kép gyakorlatilag ugyanezt a témát dolgozza fel, csak egy „kicsit más” köntösbe helyezve. Valószínűleg túl közhelyes, de attól még napjainkig igaz. A párhuzam legalábbis reálisnak tűnik. Hiszen ha egy luxusmárkából is hiányozhat valami, (pontosabban előfordulhat, hogy mellőzik a használatát) nehogy már egy „szegény kis” országban minden tökéletesen menjen – előre. (A kép címe: Hiánygazdálkodás)

hianygazdalkodas_blog.jpg

A harmadik kép ugyancsak napjaink (meg a múltunk és jövendőnk) nagy klasszikusa, a „nesze semmi, fogd meg jól”, mert „b@romir@” nagy pénz van benne. Valaki(k) számára biztosan. (A kép címe: Közbeszerzés)

kozbeszerzes.jpg 

A végére már nem is maradt titok, hiszen ez a címlapkép az ajánlóban. Manapság már mindennek létezik egy felhasználóbarát verziója is. Amely, mint mondják, emberi fogyasztásra is alkalmas. Jelen esetben ez úgy néz ki, hogy a kép a „célterületen” 2,5 méteres volna, de ezt nehéz a képernyőre varázsolni. Így írásban kell elmagyarázni, hogy a kép központi témája élőben 1,5 méteres (lenne.) Mint ahogyan a mondanivaló is eltörpül a valóságtól elzárva. Egy születendő gyermek sorsáról is mások határoznak. (Bár a pályázat kiírásakor még nem volt ekkora felháborodás az abortusztörvényről.) Igaz, a „döntnökök”-nek az „előállításban” is egyezségre kell jutniuk. Ráadásul meg van az az előnyük, hogy tudják, hogy a „következmény” milyen világba születik majd. (Az is igaz, hogy ma már 9 hónapra sem látunk előre, nemhogy hosszabb távra.) Aztán előbújik a kis jövevény (már ha előbújik) és a sorsáról továbbra sem dönthet. Előbb-utóbb azért eljut abba a korba, ahol már megtehetné, de elég gyorsan rájön, hogy akkor sem... Legalábbis nem egészen, még ha ő úgy is hinné. A kép címe: Óvóhely Sajnos most a szó valódi értelmében éppen máshol aktuális…

ovohely.jpg

Kicsit olyan ez, mint az egyszeri viccben, amikor a hajótöröttre néhány év után rábukkan, egy arra járó vízi jármű kapitánya. „Robinson” felkiált, hogy hurrá! A „megmentő" pedig próbál egy kis higgadtságot teremteni: Nézze! – Itt van ez a néhány újság, lapozzon bele, aztán döntse el, hogy megmentsük e!

Most már azt is tudom, miért nem nyerhetett a kukis plakát. Bödőcs megmondta a Kispál és a Borz-koncert előtt, Vadalmási Kálmán zenei Főispán képében. „Nem rajzolunk pöcsöt a plakátra!” Hasonló jellegű illusztrációval – teljesen más témában – már találkozhattak itt az olvasók. De ez most itt a mezítelen valóság, csak a szükséges mértékben burkolva!

Idén kicsit később sikerült odaérni a tárlatra, de megérte. Az „igazi” kiállítás idén is Újbudán, a Bikás parkban látható október kilencedikéig.

Képek: Saját

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával