Univerzális ajándék, melyet keményfából faragtak

Mondják, hogy a foci megosztó, még akkor is, ha a leginkább közösségalkotó. De az eszközzel még a családon belüli ellentétek is kisimíthatók, nemektől függetlenül.

Sokan elgondolkoztak már azon, hogy van e olyan eszköz, szimbólum, ami a legszélesebb körben összefoglal valamit. Eszmét, érzést, célokat, bármit. Persze ideológiát mindenre lehet találni. Na de tárgyiasítani aligha. Eddig…

Szűk baráti körünk egy tagja egész héten arra készült, hogy a hétvégén Ciprusra utazik. Hogy ez mennyire munka vagy kikapcsolódás jellegű, ebbe ne menjünk bele. Hiszen mindenki úgy osztja be az idejét, ahogy tudja. (Meg, ahogy engedik neki…) Az viszont tagadhatatlan, hogy egy idegen ország kultúrájából sokat elárul a helyi piac, kirakodóvásár vagy bárminek is nevezzék. Így botlott bele a képen látható kínálatba.

 

 

sornyitokuki_kicsi.JPG 

A baráti körünkben hagyomány, hogy ha valaki (nélkülünk) külföldre utazik, akkor hozzon magával ajándékba a helyi sörből. Persze volt, már, hogy „lyukra” futottunk ez ügyben, mert olyan borzalmas volt. De mint tényt nem lehetett letagadni, hogy az illető gondolt a „kalandvágyból” itthon maradottakra. Ez ugyan nem folyékony. ráadásul a képernyőn keresztül egyébként se lehetne fogyasztható, de mint útmutatás, egyértelműen irányadó.

Először is azt kellene rögzíteni, hogy ez mi. Mivel úgyis „18+”-os az írás, úgyis kérdezhetném: Mi a „f@sz” ez? Csak úgy „lesörnyitózni” azért durva lenne. Egyrészt mert ez csak részben igaz. Másrészt így „leminősíteni” nem szabad, hiszen a „keserédes” nedűhöz való hozzájutás eszköze, sokak számára a mennyország kapujának kulcsa. Végül, de nem utolsó sorban, sőt… Ott van a másik fele, ami… bemutatja nem csak a világ sokszínűségét, hanem a szükségszerűségét is. Különösen akkor, ha az egyik fél a meccsdömpingben az eszköznek csak az egyik felével van elfoglalva. De amikor egy kicsit félreteszi, akkor a másik fele még akár „pótalkatrész”-nek is használható.

Az éppen zajló labdarúgó EB-n is, meg minden más focimeccsen is az egyik „leghangosabb” kérdés a játékvezetők közreműködésének megítélése. Ugye, hogy a VAR megjelenése nem hogy „tisztázta” volna az ellentmondásos helyzeteket, hanem újabb teret nyitott. Ugye milyen jó, hogy kézközelben van egy olyan eszköz, ami leginkább alkalmas ennek „kezelésére”. Persze a TV-hez hozzávágni nem biztos, hogy célszerű. Hiszen valószínűleg a „villogó doboz” látná kárát. Báááár, ha elsötétülne a képernyő, lehet, hogy még nagyobb élvezeteket okozhatna a jelkép hatására feléledő igazi „szerszám”. Ráadásul egyszerre, mindkét fél részére.

Ha már a játékvezető, és a „farok”… Kerestem többféle archívumban a „bizonyítékot”, de nem találtam róla dokumentációt, így el kell, hogy higgyék az egyik „hamvas leánykori” emlékemet. Hátha van még valaki, akinek a fülébe cseng az egykori rádiós körkapcsolásból való szösszenet. A kommentátor ugyanis így közvetített a bíró ítéletét egy kiállítás után: „X” játékos azt kívánta a játékvezetőnek, hogy legyen a saját kistestvérének az édesapja. De ugye ma ilyen már nem fordulhatna elő a „közmédiában”…”

Az, hogy egy tárgy felhasználása mennyire széleskörű, mi sem bizonyítja jobban, hogy többféle esemény szimbólumává is válhat. Milyen „szerencse”, hogy az EB ideje alatt zajlik a Budapest Pride. Lehet, hogy az áru nem is annyira területhez kötött, főleg ha a származását tekintve ez is kínai. Hiszen ma már minden kortalan és „nemtelen”. Meg amúgy is kicsi a világ. Ééééés, egyébként sem a méret számít. Mindenkinek jó szórakozást! Kinek itt, kinek ott, egyeseknek ezzel vagy azzal. Még attól sem függővé téve, hogy melyik végével!

Kép: Saját (felhasználásra kaptam)

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.