A büntetőfékezés balekjai

Mindig is létezett, de az internet népszerűségét kihasználva egyre több esetről tudunk.

Végre egy olyan téma, amelyben nagy az egyetértés. Mivel minimum két résztvevő van, a büntetőfékezésnél is mindig a „másik” a H… (hibás). Persze van még ilyen, – természetesen a foci, – de ezt most hagyjuk, mert az megint a paci túloldala. Onnan meg minden másképp látszik.

fek.JPG

Bevallom, egyetlen dolog miatt kattintok az ilyen jellegű videókra. Azt „keresem”, hogy a „megbüntetett” fél mikor emelkedik fel annyira, hogy jól „úgy taknyán tenyerelje” (hogy egy klasszikust idézzek) a „MESTER”-t, hogy az kárt tegyen a saját autójában. Ha már sikerült a „járműtalálkozót” elkerülni… Ha meg nem, az ítélkezést muszáj lesz magasabb szintre emelni. Ott meg ugye a büntetések szigorodtak. Már csak azt kell elérni, hogy a végrehajtás is elkerülhetetlen legyen. Függetlenül attól, hogy a haját vasalja valaki – még ha szőke is – vagy a heréjét. (Nem szeretnék tiszteletlen lenni, de a bulváros téma talán többeknek az elméjébe bevésődött, mint a jelenség valós tartalma, illetve következményei.)

Megidéztem már korábban egy jogász ismerősöm kedvenc mondását. „A mai (modern) bírósági gyakorlatban még az is előfordulhat, hogy az nyeri meg a pert, akinek igaza van.”

Végre feltehetem kérdést ország-világ előtt:

Ha az, akit meg akarsz büntetni, akkora balfék, miért bízol meg benne annyira, hogy ha elé vágsz és besatuzol, akkor meg is tud állni!?

Egy biztos. Aki büntetőfékezik, az nem siet! De akkor ismét „magától értetődő” kérdést teszek fel: akkor mi a F…. (fenéért, de a helyesírás ellenőrző ezt is aláhúzta) csinálja? A következményekből adódóan tuti, hogy ráér! Hiszen a fékezésnél jelentősen lassulni fog. Az esetleges következmények kapcsán meg még inkább. Még akkor is, ha a „találat” nem valósul meg. Kiszállás, „beszélgetés”, „családfakutatás” stb.

Persze az értetlenségemnek vannak még fokozatai, még ha a valóságban nincsenek is ilyen szavak. (Csak nem akartam még több csúnya szót leírni.) Balga, balgább legbalgább. Mire gondolok? „Fékpróba” a busz, kamion, traktor vagy a kombájn előtt.

Tudom, költői a felvetés, mint annyi más közterületen „tartott” esemény kapcsán. Főleg, hogy tudjuk, egyre több autóban található menetrögzítő, mint ahogyan a bűncselekmények helyszínein is egyre inkább vannak kamerák, ráadásul egyre jobb minőségűek.

Kijelentem, hogy e sorok írója elítél minden önbíráskodást, tettlegességet. Az említett példák kizárólag a virtuális térbe helyezve létezhetnek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a „való világ” problémáinak emberségesebb és törvényes módon való megoldására. 

Kép: Istockphoto 

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával