Most vagy soha! – előtte és utána

Nem hiszem, hogy bárkinek kétsége lett volna afelől, hogy ez a film megosztó lesz. Vagy elosztó…

A történelmi pillanatokat felhasználó, vagy akár csak felelevenítő képsorok mindig felforgatóak. Emlékeket idéznek fel, (amelyekre ráadásul senki nem emlékezhet) gondolatokat ébreszthetnek, amelyek a mai „modern” világunkban azonosak az indulatok gerjesztésével.

Azzal talán mindenki egyetért, hogy konkrét filmkritikát csak az fogalmazhat meg egy alkotásról, aki látta. Olyan nincs, hogy „hallottam róla”, álltam olyan mellett, aki hallotta, a szomszédom már látta. Pontosabban vannak ilyenek, csak arról nem alkothatunk személyes véleményt. Természetesen a filmmel kapcsolatos másfajta „körülmények” anélkül is megmozgathatják az ember fantáziáját, hogy akár egy pillantást is vetett volna egyetlen képkockára.

 

Ami a legkönnyebben kiveri a biztosítékot manapság, természetesen a pénz. Hatmilliárd forint. Persze, hogy sok. De mihez képest? Nyilván még ekkora összeg sem hasonlítható össze egy amerikai szuperprodukció költségvetésével. De nem is itt van a kutyus elhantolva. Az USA-ban ugyanis egyrészt nem állami pénzből „fussa”. Másrészt ott a megtérülés (a film sikere vagy bukása) elsősorban azon múlik, hogy hányan vettek rá jegyet. Ez nálunk azt jelentené, hogy minden negyedik magyarnak meg kellene nézni „fizetősen”. Ezt ugye senki sem gondolta komolyan. Már csak azért sem, mert jelentős részük kint él. Így valószínű, hogy nem ez lesz a mézesmadzag, amely mentén haza kell, hogy jöjjenek. A fizetős részén már lehet egy kicsit elmélkedni.

A ’80-as évek elején nekünk is volt kötelező mozi nézés, de az ingyen volt. (Na, jó, a „párt”-állam fizette.) Több ilyenben is volt részem, mondjuk, ami most beugrik az több, mint érdekes. Úgy volt, hogy a „Kopasz kutyára” megyünk, de a „Szuperexpressz” (The Bullet Train 1975) lett belőle. Olyan régen volt, hogy már csak angolul találtam rá utalást.

6.000.000.000,- Ft Azért írtam le újra, hogy most hátha nem keverem össze a számokat a betűkkel, mint legutóbb. (Kaptam is érte hideget-meleget, nem csak a neten.) A hétköznapi ember ezt a számot sem tudja feldolgozni. Higgyék el, hogy aprópénz egy olyan közegben, ahol 1.360 milliárd forint is csak akkor tűnik fel, ha így egyben leírják. Arányaiban erre szokták mondani, hogy „Nemzeti Lőrincünk ennyiért le sem hajolna, mármint a hatosért. A nagyobbik szám esetén viszont az általános propagandára „fordított” (vagy ferdített) összegről beszéltünk. De pl. ebbe a keretbe egy ilyen film simán „belefér”. Mert az, hogy egy adott összeget minek nevezünk, az csak az elköltéséért „felelős” emberek döntése. Ha már így van, a mostani „pártállam”-nak nem férne bele, hogy legalább a középiskolásoknak „ingyen” biztosítanák az „élményt”? – ha már kötelező. Sőt, még egy zacskó kukoricát is tehetnének mellé, nemhogy ezért még intőt is kilátásba helyezzenek. Ebből is látszik, hogy a szigorú „pedagógus” ritkán jár moziba, (na, jó neki sem telik a fizetéséből) mert akkor tudná, hogy a „nasi”legalábbis a jórésze – elfogy, mire kezdődik a film. Vagy ez előtt nincs reklám? De remélem azért egy jó kis „Filmhíradót” csak lenyomnak, mint anno…

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a március 13.-án, az SZFE hallgatóinak rendezett bemutató vetítésen, kellett e fizetni, mert erről nem tettek említést az írások. (Vagy csak nem jutottak el hozzám a hírek.) Annyi azért igen, hogy megtiltották a szabad véleménynyilvánítást! Hogyan kérem? Egy független és szabad országban? A manóba! Hát elvették annak lehetőségét, (is) hogy az egekig magasztalják ezt a produkciót? Ugyan már! Nem bíztak „magukban”? Még ennyi pénzért sem? De vajon miről is „spoilerezhettek” volna a hallgatók, akik ezúttal nézők (is) voltak? Sőt, – bármilyen más fórumon, akár álnéven – még szavazást is indíthattak volna. Pl.:

 

alszavazas_48.JPG

 

Talán Tóth Tamás TV-meteorológus tézisei tűnhetnek teljesen tényszerűnek a történtekről: Temperatúra 11-12°.

Amíg ezeket fel tetszenek dolgozni, elmegyek a moziba, megnézem a filmet! Nem teljesen önszántamból, otthon mondták… Ezt kapom névnapomra. A jegyünk már megvan! Így „szerény” háztartásunkban a nézettség 100%-os lesz! Folyt. köv…

Kép: Álszavazás

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.