Az élet döntött helyette…

Ennek a meglehetősen kritikus felületnek a stílusjegyeit ismerve gondolom nehéz elhinni, hogy e sorok íróinak is lehetnek emberi gondolatai. Pedig itt is csak egy halandó ül a billentyűzet mögött.

Ez a blog, – így természetesen én is – ritkán foglalkozik tragikus életeseménnyel. Legalábbis nyilvánosan. Talán egyetlen kivétel volt, Pelé halála. Most megint egy olyan EMBER ment el, akinek munkássága meghatározó lehet mindenki számára. Akitől egy ország búcsúzik: Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az ALS betegség következtében hunyt el.

Az ügyvéd úr élete és munkássága, közéleti szerepvállalása előtt sokan azt sem tudtuk, mi ez a betegség. De ez alatt, az alig több mint két év alatt, volt időnk megtanulni. Amibe a gyilkos kór mellett még inkább beleláthattunk, sőt megtapasztalhattunk, hogy mi történik akkor, ha valaki ezzel szembeszáll. Ő nem csak a betegséggel dacolt, hanem azzal is, hogy ezt miként lehessen emberileg kezelni. Az orvoslás nyilván egy másik szakma, bár annak is része az emberség. De ami még ennél is fontosabb a méltóság. A földi életet hogyan lehessen akkor befejezni, ha már a tudomány sem áll az ember mellé.

 

 

eutanazia.jpg

Az eutanázia fogalmát ma már nem kell magyarázni senkinek. De egy ebbéli döntést, csak tiszta tudattal, felelősségteljesen lehet meghozni. Bár ez, az embernek sajátja kell, hogy legyen, mint láttuk ez önmagában kevés. Ehhez segítséget kell kérni. Viszont ennek megadása az, ami a legnehezebb az egészben. Ki, és milyen szerepet vállaljon ebben? Bár már ezekre is vannak gyakorlati példák, a folyamat mégsem akadálymentes. Azzal, hogy a szabályozás nem egységes, mégsem elérhető mindenki számára. Dr. Karsai Dánielnek sajnos lehetősége volt megismerni a jogszabályi hátteret, annak minden hiányosságával együtt. A különféle paragrafusok ismerik ugyan az emberiességi, méltányossági és hasonló fogalmakat, de más környezetben. Ennek megváltoztatásán küzdött a családja, és sok más közreműködő segítségével. A betegség mellett harcoltak a joggal, a szemlélettel itthon és Európában egyaránt. Egyelőre eredménytelenül.

Nem szabad, hogy egy ilyen küzdelem hiábavaló legyen! Egyrészt mert vannak sorstársai, akiknek igenis fontos, a szemléletváltás. Másrészt a mellette kiálló és vele dolgozók munkásságának előbb-utóbb eredményessé kell válni. Egy biztos, ha valakinek, akkor ennek az embernek a nevét örökre meg fogjuk jegyezzük: Dr. Karsai Dániel.

Kép: iStock

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával