Abortusz – újra „terítéken”

Szinte szitokszóvá vált a fogalom, amely önmagában is kemény és gondolkodásra késztető. A ténye valóban. De amíg eljutunk idáig, az korántsem ennyire egyértelmű. El kell jutni idáig?

Már kétszer fordult velem elő, hogy egy (főleg hölgyekből álló) társaságban felkértek arra, hogy ugyan osszam már meg velük, és nem mellesleg a világgal (írásban) a véleményemet – férfi szemmel. A témák – persze nem véletlenül, – olyanok voltak, amelyben főleg a hölgyek kaptak kiemelt szerepet. Innen vettem a bátorságot, hogy a heti „slágertémát” önállóan is felhozzam.

Annyit azért érdemes tisztázni, hogy sem a felemlegetett tartalmak, sem a mostani nem zárhatja ki 100%-ban a férfiak „jelenlétét”. Annál is inkább, mert a világ jelentős része még ma is kétnemű. Így a „felek” egymással való kapcsolata több, mint elkerülhetetlen.

abortusz.jpg

Még mielőtt valakik azzal érvelnének, hogy nem vagyok tisztában az azonos neműek kapcsolatával, vagy a férfiak és a nők közötti átmenet egyre szélesebb körű lehetőségének biztosításával, akkor nagyon tévednek. Pontosabban ezek mélységével valóban nem vagyok képben, de én is ezen a bolygón élek, így tudomásul veszem a helyzetet. De kétségtelen, hogy ez a néhány sor is csak újabb ellentmondásokat „szül”, ráadásul az aktuális témával kapcsolatban is.

Egyelőre maradjunk a sokak által klasszikusnak vélt felállásnál. Márpedig ha a férfi és a nő „egymásra talál”, annak akár terhesség is lehet a következménye. Az igaz, hogy a kiemelt kifejezés nem feltétlenül végződik minden esetben a kívánt módon. De, az sem biztos, hogy mindkét fél szabad akaratából született az, aki még „meg sem született”. A terhesség viszont mindezektől függően kialakulhat. Na, de miért közelítettem meg ilyen módon a történteket, pontosabban ezek lehetőségét? Éppen azért, mert az abortusz megítélését hajlamosak egyesek csak egyoldalúan megközelíteni, még pedig ennek fizikai végeredménye felől. Ráadásul ezt is csak a szigorúan eldöntendő kérdésre koncentrálva. Igen vagy nem?

A döntésnél persze valóban csak ez a kettő „választható”. De a folyamat, amíg eljutnak idáig az „érintettek” korántsem mindig egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy ki hozza meg a döntést, és mi alapján. Egy valamit ne felejtsünk el. A dolog fizikai részét csak a nő éli át. (Legalábbis jelenlegi ismereteink szerint.) A döntést viszont az előbbi néhány körmondatból következően már nem biztos, hogy egyedül hozza meg.

A folyamat ugyebár több szereplős. A terhességet kiváltóan legalább kettős.

És a többi hatás? Esetleges bűncselekmény, egészségi állapot, életkörülmények. Nyilvánvalóan ezek súlyozása a külső „szemlélők” számára soha nem lehet egyértelmű. (Még a közeli ismerősöknek sem, nem hogy a különféle fórumok kommentszekciójában „szakértő” közönségének.)

Tehát, az ügy közvetlen érintettjei, továbbá, orvosok, jogászok, pszichológusok, valódi szakértők. Nem mellesleg az ügynek van jogszabályi háttere is. Ez utóbbi kialakításánál ugye nem kell hangsúlyozni, hogy még mindig több a férfi. Mármint azok között, akik végül megszavazzák a Parlamentben. No, de tud e mindenki kellő megfontoltsággal gombot nyomni? Lehet e mögötte érzelmi befolyásoltság?

Én nagyon remélem, hogy a hosszú folyamat során mindenkit a legjobb szándék vezet, mint ahogy az én célom sem az elbizonytalanítás volt. De azért azzal legyünk tisztában, hogy a természet törvényeivel is meg kell futni a „versenyt”. Arról nem is beszélve, hogy a fogantatás után van egy biológiai határ, amíg bizonyos döntéseket meg lehet, illetve meg kell hozni.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ebben az elbutult vagy inkább elbutított világban (nem csak Magyarországon) az abortuszkérdés megítélésében figyelembe szabad e venni a már nem is olyan ritka szélsőségeket? Pl. hogy meleg pár fogadhat e örökbe gyermeket, vagy az Index cikke, miszerint le akartak húzni egy újszülöttet a WC-n.

A célok is egyértelműek. Minél több embert megkímélni a szörnyűségektől, a kínoktól, illetve minél több újszülöttet megmenteni. Ennek egyik legnagyszerűbb kezdeményezése a már kiépült babamentő inkubátorok rendszere. A legfontosabb döntéshozó mégiscsak az érintett. Valaki elveszít, vagy éppen hogy a világra hoz valakit. Ehhez a döntéshez pedig meg kell adni a megfelelő segítséget.

Kép: Pixabay

üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző ajánlásával