(Fürdő)vizes VB

lavor.jpgHa félretesszük az előítéleteket és a háttérgondolatokat, előbb-utóbb odáig jutunk, hogy képesek vagyunk a száraz (ami ez esetben vizes) tényeket leírni. Ez most azt jelenti, hogy nálunk rendezik a világ egyik legjelentősebb sporteseményét. Vizes VB 2017 – HAJRÁ! Persze ebből még nem lenne blogbejegyzés, hiszen ez mindenkit büszkeséggel tölthet el.

Igen ám, de emellett egy másik sikersportágunk – nevezetesen a kajak-kenu képviselői – is küzdenek az Európa-bajnokságon. Kissé háttérbe szorulnak ugyan, de tudjuk róluk, hogy izmaik ennek ellenére ugyanúgy feszülnek, mintha látnánk őket.

Ez is vizes sport, az is vizes sport. Hogyan lehetne megmagyarázni az egyszerű halandó számára, hogy miért nem küzdenek egy kalap alatt. Oké, hogy a messze távolban ők „hajókáznak”, mégis sikerült egy szemléletesebb megfogalmazást találni a most éppen Magyarországon levőknek. Ők azok, akik „fürdenek”. Igen, szó szerint a vízben. Remélhetőleg átvitt értelemben is lesz benne részü(n)k, és jut a „pancsolásból” a népszerűség és a dicsőség vonalán is.

Az elmúlt időszak nagy bajnokait is sokféle környezetben emlegettük, főleg az előkészületek utolsó 1-2 napján. Kezdjük ezt is a konkrét tények megközelítése felől. Az, hogy egy ilyen hatalmas eseménynek is legyen valamiféle szimbolikus kezdést jelző mozzanata, nem hiszem, hogy érdemes lenne vitatni. Azt sem, hogy egy ilyen szerepre a leginkább alkalmas személyiség Egerszegi Krisztina legyen. (Jó néhány éve, feltűnt ugyan egy pártrendezvényen színpadelemként, – ült egy széken a pártelnök/miniszterelnök beszéde alatt, de szerencsére erről igen gyorsan „leszokott”.) A mozdulat azonban, amelyet „Egérke” (sic! – Vitray) tett azért mégsem a legszerencsésebb. A víz kiöntése inkább egyfajta tűzoltásként jelenhetett meg a megálmodói fejében, hogy gyorsan találjanak ki valamit. (Igaz, még az /olimpiai/ lánggal is összefüggésbe hozható.) De ez inkább egy eseménysorozat befejezését jelenthette volna. Értem én, hogy egy csap nyitása (majd a végén zárása) egy kicsit prosztóbb lett volna, de mégis csak szabályozottabb a folyadékok áramlását tekintve.

Ennyit így bevezetésképpen, amíg nincs itt az ideje az igazi körömrágós versenyeknek. (Na meg az esti fürdés előtt.) De!!! Igen, én is itt élek, és szeretnék még egy darabig – ha már eddig nem vándoroltam ki. Én is tudom, hogy mindezeknek van háttere, nem is kevés. Még akkor is, ha a (pénz)források eredetéről, felhasználásáról a kettészakadt médiából aligha jutok hiteles tájékoztatáshoz. De nekem, mint földi halandónak ennyi jutott, ezek alapján kell dönteni. Igen, jövőre lehet majd értékelni a fülkékben. A (diadal)ittasságból kijózanodva nem hányni, hanem szavazni. Pártokra, pártszimbólumokra: növényekre vagy akár génmódosult kutyára.) Egyre vigyázzunk: csak tudatosan, nehogy a jelképpel fürdővízzel együtt a gyereket is kilöttyintsük…