Az utolsó (előtti) Gong-ütés Kecskeméten

A Rádió1 megjelenésével a kecskeméti rádió nevében ugyan megtalálható az 1-es szám, de a GONG „itthon” mégis csak a 2. számú „hangorkán”-ná vált.

Rádióra, mint ahogy emberre vagy ételre, se mondunk szélsőségesen cifrákat, még akkor sem, ha nem éppen a szívünk csücske.

Azért ez a fenti rövid bevezető, mert tartok egy kis hatásszünetet... Addig a hallgatók – akik most olvasók – elgondolkodhatnak, hogy én vajon melyik médiumra szórok átkot. Nos, ahogy a felvezetőben említettem, egyikre sem. Főképpen, hogy elsősorban nem a tartalomra, hanem a helyzetre próbálok valahogyan reagálni. Kecskemétnek és környékének gyakorlatilag egyetlen (igazán helyi kötődésű) rádiója volt mostanáig. Most már csak maradványok – vagy hogy stílusos legyek, hangfoszlányok – utalnak a múltra. Meglátjuk, hogy a következő „GONG” felhangzása után a függöny fel- vagy éppen lemegy.

radio1_gong.jpg

Ma reggel a Rádió1 megérkezett a városunkba, tulajdonképpen bekebelezve a korábbi, itteni médiumot. A reggeli műsorsávban Balázsék, de este is Rádió1-es tartalmak uralják majd a hullámokat. A korábbi ismert helyi „erők” pedig majd napközben – az Ő saját és a Gong maradék idejében – hallatják a hangjukat. Ha az említett „ébresztő csapat” vagy az „őslakosság” eddigi szereplését értékelném, akkor az egyfajta szimpátiatüntetés lenne, amelyet most szeretnék háttérbe helyezni. Tudom, hogy a konkrét hanghatásokra érzékeny füleknek ez lenne az egyik legfontosabb, de ezért valami más is lényeges lehet a háttérben.

Az általános „központosítás” mindig gyanús. Függetlenül attól, hogy politikai vagy pénzügyi, esetleg más állhat a háttérben. (Persze, hogy ezeken kívül más lehetne, nem is tudom, mi a fontos.) Hogy ki, ez most jelen esetben valóban lényegtelen, (lenne) ha nem tudnánk, hogy e mögött is Magyarország „legvonzóbb” férfija, Mészáros Lőrinc áll. Akinek pénzenergiája a mágneses törvényeket is meghazudtolóan vonz egyeseket. Tudjuk, hogy egyik keze már eddig is rajta volt a „potmétereken”, de most a másikkal teljességgel felfedte, hogy ő a mozgatórugó.

De még egyszer leírom, nem ez a legnagyobb baj! Egy ekkora városnak, mint Kecskemét, itt az Alföld közepén, nem maradt meg egy saját arculatú rádiója. Miért? – kérdem én. Nincs rá pénz? Nincs ember? Nincs igény? Bevallom, én sem szimpatizáltam mindegyik helyi műsorvezetővel. Vagy a hangja, vagy a hanghordozása, vagy a stílusa mindenkinek a sajátja, ez vagy bejön valakinek, vagy nem. De jól esett arra ébredni, dolgozni-, vagy hazamenni, hogy helyi emberek helyi hírekkel, közlekedéssel, időjárással „szórakoztatnak” bennünket. Ennek most vége, legalábbis egy időre biztosan. Szomorú ez, különösképpen amiatt, hogy nincs más alternatíva.

Kecskemét az elhelyezkedésének „köszönhetően” egyébként is egy kicsit „rádiózugos” helyen fekszik. A nagy országos rádiók sugárnyalábjainak szélén található. Talán a Petőfi az, amelyik valamennyire betakarja. Ez pl. alternatíva volt olyankor, ha a Gongon, egy valaki számára nem igazán kellemes hang szólalt meg. Viszont a városközpontban még a külső hangok is „korlátozottak”, hiszen a 96,5-ös frekvencia uralja a légkört.

Már csak az évszámaimból adódóan sem maradhat el a nosztalgia. Azért sem, mert akiknek a fülében is van egy pici retró-érzés, még emlékezhet arra, hogy e sorok írója is hallathatta hangját az éteren keresztül. Kb. 15 évvel ezelőtt volt egy „második hullám” itt a városban. Igaz, az sem volt hosszú életű. Azt először a Juventus Rádió kebelezte be, (Juventus Kecskemét) aztán az is elhallgatott. Most meg éppen hallgatom Balázsék bemutatkozó adását itt a főtéren, de úgy érzem, továbbra is marad köztünk a távolság…

Annak reményében köszönöm meg a figyelmet, így írásbanhogy csak összeáll majd egy újabb helyi stáb (nem csak rádiós értelemben) akiknek összefogásával mégiscsak lesz egy igazi helyi rádió. A környékünkön annyi „hazai” érdekeltségű cég található, akik akár szívükön is viselhetnék az ügyet. Persze a vérkeringéshez nem kevés pénzre is szükség van. Az önkormányzatot nyilván nehezebb lesz megszólítani, hiszen a „főnihez” így a „cimborájához” való kötődés is ismert. Csak háááát a politikai irányelvvel változhat, – az Alföldön amúgy is eléggé kiszámíthatatlan – széljárás. Míg a helyi emberek, üzemek, a „lokálpatrióták” (brrrrr, csak ez idegen szó) maradnak. (Szegeden pl. megoldották, mert ott a Rádió1-et mintha háttérbe szorítaná a helyi, Rádió88.) De én nagyon remélem, hogy hangjuk nekik is van. Ha csak nem azért, hogy másoknak is hangot, hangerőt adjanak. Pl. egy új rádiónak! 

Kép: Saját logójuk a saját weboldalukról. Gondolkodtam, hogy egy kicsit meg „fotóboltolom” de az túlmenne az egyszerű, szabad véleménynyilvánítás határain.

Üdv: Jumbóka a #Fejszelep, és a #BloggerKépző és az #Mbbkujratöltve ajánlásával.